Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci
FENIX Protector s.r.o. Menu

Bojové opasky a kompletní sortiment pouzder – moderní výstroj pro AČR od českého výrobce

31. 7. 2022

Výstroj a výzbroj vojáků Armády České republiky prochází postupnou obnovou a modernizací. Nedávno byl představen nový kamuflážní vzor MAD21 nebo například pušky pro přesnou střelbu CZ BREN 2 PPS, které nahrazují zbraně SVD Dragunov a SVDN-3 Tiger. Poněkud méně jsou možná vidět některé další výstrojní prvky, jejichž vlastnosti a funkčnost jsou pro vojáky rovněž velmi důležité, jako jsou bojové opasky nebo pouzdra na zásobníky, granáty nebo pomůcky pro velitele. I zde využívá armáda produkty vyvinuté v České republice a využívající technologie, které odpovídají nejnáročnějším požadavkům. Zaměřují se na ně společnosti FENIX Protector a Tropnerze skupiny STV, které již dodaly ozbrojeným silám desítky tisíc kusů opasků a pouzder desítky různých typů.

 

 

O výrazném podílu této skupiny na českém trhu s výstrojí svědčí i to, že STV GROUP bude dodavatelem nové generace modulárních balistických vest s nejvyšší balistickou odolností VOBU 2018 ve finančním objemu až 1,67 mld. Kč vč. DPH. FENIX Protector spolu se slovenským výrobcem balistických plátů W.A.R. Defender úspěšně plní pro naši armádu i zakázku na nízkoprofilové nosiče balistických plátů v hodnotě téměř půl miliardy korun vč. DPH, kterých dodali již více než 5 000.

Opasek bojový vz. 2018 vyvinutý na základě specifikace AČR designéry společnosti FENIX Protector a dodávaný společností Tropner s.r.o., sesterskou společností STV GROUP, prošel po několikaměsíčních zkouškách úspěšně vojenskými testy funkčnosti v létě roku 2020, kdy byly opasky testovány v situacích odpovídajících bojovému užití. Od té doby se již stal standardní výstrojní součástkou, se kterou jsou vojáci spokojení.

Jde o svým designem moderní střelecký opasek dodávaný v tmavozelené-olivové, béžové nebo černé (pro Vojenskou policii) barvě. Barevné provedení využívá základní barvy maskovacího vzoru 95 a je shodné i s nízkoprofilovými nosiči taktické výstroje.

Opasek se skládá ze dvou částí – vnitřní, která slouží jako řemen do kalhot, na kterou se systémem „suchého zipu“ připevňuje vnější opasek sloužící k nesení pouzder a dalšího vybavení. Systém proto umožňuje rychlé upevnění i sejmutí na opasku nesené taktické výstroje a výzbroje. Stejně tak nabízí i možnost rychlé výměny „nastrojených“ vnějších částí a rychlé záměny taktického vybavení.

Popruhový nosný systém PALS/MOLLE na vnější části opasku zabezpečuje, že na opasek mohou být zavěšována standardní pouzdra například na pistole, zásobníky, granáty, nebo škrtidla a zdravotnický materiál. Podle požadavků vojáků je vnější opasek zajištěný vysokopevnostní sponou s odolností v tahu více než 1,5 kN.  Všechny použité zevní materiály splňují Český obranný standard na maskování výstroje, a to i v infračerveném spektru.

Spolu s dodávkou z února 2022 již bylo dodáno bezmála 70 tisíc sad opasků, a dodávky mají podle uzavřené smlouvy pokračovat do roku 2025 podle potřeb AČR.

Od loňského roku také jsou do skladů AČR dodávána také nová pouzdra k nesení vojenské výzbroje a výstroje vz. 2018 vyvinutá přesně podle potřeb AČR společností FENIX Protector z holdingu STV. Armáda bude odebírat osm typů pouzder v celkem pěti barevných variantách - vz. 95 lesní, vz. 95 pouštní, černá pro Vojenskou policii a jednobarevné deriváty ze vz. 95 užitých i na jiných nových výstrojních součástkách – tedy pouzdra v tmavozelené-olivové a béžové.

Základní sortiment obsahuje administrativní velitelská pouzdra například na formuláře rozkazů nebo mapy a pomůcky, univerzální nízkoprofilová pouzdra, pouzdra na zásobníky do kulometů FN MINIMI, pouzdra na nově zavedený typ granátů, pouzdro na zásobníky pro karabiny M4 nebo CZ805 BREN 2 a pouzdra na pistolové zásobníky. Prázdné zásobníky při akci i výcviku mohou vojáci a vojenští policisté ukládat do tzv. odhazovacího pouzdra, které bezpečně brání vypadávání uložených zásobníků. Vojenská policie navíc bude nakupovat i pouzdra na zásobníky pro své zbraně UMP.

Na všechna pouzdra je použitá odolná polyamidová tkanina s vysokou odolností vůči oděru, jejichž barvení splňuje přísná kritéria Českého obranného standardu pro maskování uživatele i při osvícení v infračerveném spektru. Na některých pouzdrech jako je to na zásobník na M4, je použita lasem vyřezaná PALS/MOLLE vazba, takže si v rámci nastrojení výstroje může voják například na toto pouzdro připevnit ještě pouzdro na pistolový zásobník. Zásobníková pouzdra nabízejí modulární nastavení buď s chlopní, nebo bez ní pro zrychlení taktického přebíjení zbraně (tzv. over-mag). Inovativní řešení granátového pouzdra potom nabízí možnost bezpečného ukládání a nošení jak relativně malých útočných a obranných granátů, tak i rozměrných výbušek a dýmových granátů válcovitého tvaru.

Technické, materiálové i designové řešení tvoří ucelenou řadu spolu s bojovými opasky, nízkoprofilovými nosiči taktické výstroje i novou generací vesty ochranné balistické univerzální. Firmy skupiny STV tedy dodávají kompletní a ucelený modulární výstrojní systém, který bude naše armáda nakupovat nejméně do roku 2025.

První dvě dodávky téměř 100 000 pouzder za více než 25 mil. Kč vč. DPH už proběhly na přelomu roku. I u této výstroje budou dodávky pokračovat dále podle potřeb armády, přičemž celkem může jít až o více než půl milionu kusů.

Zdroj: stvgroup.cz, Fenix Protector, army.cz

https://www.securitymagazin.cz/defence/bojove-opasky-a-kompletni-sortiment-pouzder-moderni-vystroj-pro-acr-od-ceskeho-vyrobce-1404068709.html

Přidat nový komentář

Osobních údajů

Komentáře

Nebyl přidán žádný komentář.