Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci
FENIX Protector s.r.o. Menu

Nízkoprofilové nosiče taktické výstroje: úspěšný projekt pro zajištění balistické ochrany jednotlivce v AČR

1. 8. 2022

Moderní výstrojní součástka, na kterou se dlouho čekalo. To jsou nízkoprofilové nosiče taktické výstroje (NPNTV), jejichž první dodávku dostala armáda na konci roku 2020. Nyní jich má více než 5 500. Na základě rámcové dohody končící v roce 2024 si jich přitom může pořídit více než jednou tolik.

Co se pod označením NPNTV skrývá? Požadavek armády zněl jasně – moderní nosič balistických panelů pro vedení vysoce mobilních bojových operací, poskytující široké spektrum příslušenství na plné nastrojení nosiče vším, co voják potřebuje. Armáda tak dostává kompletní modulární výstrojní systém, včetně příslušenství, doslova v jedné tašce. Není divu, že po lehkém, přizpůsobitelném a přesně pro potřeby AČR vyvinutém nosiči dlouho volal nejen 43. výsadkový pluk, ale i další jednotky, které potřebují vysokou balistickou ochranu a zároveň rychlost a mobilitu při vedení boje.

NPNTV dodává česká firma FENIX Protector, patřící do zbrojařské skupiny STV, spolu se slovenským výrobcem balistických panelů W.A.R. Defender.

 

Silný hráč na poli taktické výstroje 
I když bychom to možná od předního českého výrobce a dodavatele munice, oprav a modernizací bojové techniky nečekali, právě skupina sesterských firem kolem STV GROUP a.s. velmi dynamicky rozšiřuje své portfolio o výstrojní součástky a balistickou ochranu jednotlivce. K tomu pomohla i akvizice tradičního výrobce taktické výstroje FENIX Protector v roce 2020.

Skupina STV do AČR kromě nízkoprofilových nosičů dodává i další nově zaváděnou výstroj – moderní bojové opasky 2018, pouzdra k nesení osobní výzbroje a výstroje 2018 a v závěrečné fázi vojskových zkoušek je i těžká modulární balistická vesta VOBU 18 s nejvyšší mírou odolnosti úrovně IV podle amerických standardů NIJ. Jako úspěch se dá hodnotit i první dodávka balistických zásahových přileb s neprůstřelným hledím pro českou policii, doplňující již dodávané policejní taktické nosiče právě společností FENIX Protector.

Modulární systém, který se přizpůsobí každému vojákovi  
Systém NPNTV vychází ze svého generačního předchůdce, oblíbeného nosiče plátů Démon. Doznal však některých změn, z nichž mnoho bylo provedeno na základě konstruktivních připomínek AČR a Vojenské policie během vojskových zkoušek. NPNTV nabízí svým uživatelům vysokou míru komfortu. Nosič se dodává podle požadavku AČR v jedné velikosti, ale jeho důmyslný systém umožňuje nastavení na libovolného uživatele. Na první pohled zaujme laserem vyřezávaná PALS/MOLLE vazba na navazování příslušenství a pouzder. Oproti popruhové vazbě nabízí nižší profil vesty a zároveň vede ke snížení hmotnosti nosiče. Při plném nastrojení v bojových podmínkách totiž hraje každé snížení hmotnosti významnou roli.

Výraznou změnou oproti minulosti je také to, že nosiče jsou dodávány na základě požadavků AČR pouze v jednobarevných variantách vycházejících z potisku vz.95 dle Českého obranného standardu pro maskovací vzory. Z něho jsou použity barvy tmavozelená-olivová, žlutopísková-horská a černá pro Vojenskou policii. Z hlediska technického provedení, barev a použitých materiálů jsou tedy NPNTV kompatibilní s nově pořizovanými bojovými opasky 2018 a pouzdry k nesení osobní výstroje a výzbroje 2018.

Přední a zadní díl nosiče je spojený flexibilními boky, na které uživatel může přes univerzální PALS/MOLLE systém navázat kapsy na boční balistické panely. Na přední díl nosiče lze jednoduše připevnit jednu ze dvou výměnných předních platforem – buď pouze s PALS/MOLLE systémem k libovolné kombinaci příslušenství nebo se třemi fixními pouzdry na zásobníky pro zbraně CZ BREN 2 či karabiny M4.

Ramena mají minimální profil a umožňují bezproblémové zabodnutí zbraně a nošení batohů. Jejich vyztužení navíc v krajní krizové situaci může zachránit nositeli život díky možnosti odtahu z bojiště i bez využití vyprošťovacího oka. V sadě NPNTV každý z uživatelů najde také více než dvě desítky pouzder poskytujících možnost nošení veškeré používané výzbroje a dalšího příslušenství. Pouzdra mohou být pohodlně používána i na nových bojových opascích a oba výrobky proto vytvářejí modulární systém pokrývající individuální potřeby vojáků.

Podle specifických potřeb jednotlivých vojenských profesí jsou nosiče dodávány ve třech typech, které se od sebe liší konstrukčními detaily a typem některých přiložených pouzder podle používané výstroje jednotlivých složek AČR.

 

Balistická odolnost výrazně překračuje požadavky armády  
NPNTV nabízí nejvyšší úroveň balistické odolnosti. Trochu nestandardně na plátech najdeme označení modelu jako LEVEL IV+. Nad rámec amerického standardu NIJ (National Institute of Justice) úrovně IV, tedy odolnosti proti průbojným střelám kalibru .30 (M2 AP) při rychlosti střely 878 m/s, jsou totiž dodavatelem nad rámec požadavků armády testovány podle německých norem VPAM i na odolnost proti střelám ráže 7,62x39 mm a 7,62x54R mm. Právě druhé jmenované jsou používané v odstřelovacích puškách a některých kulometech provenience zemí bývalé Varšavské dohody a současné Ruské federace.

Balistické panely jsou takzvaně „stand alone“– zajišťují tedy maximální ochranu bez potřeby použití měkké balistické vložky. Pláty jsou tak nejen lehčí, ale i tenčí a navíc mají vyšší balistickou odolnost než měly u přímého předchůdce, tedy NPP-2006.

Jedním z útvarů, který nízkoprofilový nosič taktické výstroje používá od samého začátku, a podílel se na jeho vzniku, je již zmíněný 43. výsadkový pluk (dříve 43. výsadkový prapor). V této souvislosti jsme se zeptali zástupce velitele pluku, pana pplk. Iva Zelinky, na následující:

Do jaké míry jste se podíleli na specifikaci tehdejšího zadání pro moderní nosič balistických panelů ve formě konzultací, testování apod.?

Mám ohromnou výhodu v tom, že u tvorby současného nosiče balistických plátů NPNTV-2017 jsem byl prakticky od počátku. Proces zavádění byl skutečně dlouhý, začal už v roce 2017, jak ostatně napovídá i jeho název. V té době jsem zrovna začal své působení na Generálním štábu a měl tak možnost naskočit do začínajícího projektu.

Ten byl původně iniciován Speciálními silami a Vojenskou policií a jeho cílem bylo pořídit moderní nosič balistických plátů, který by umožňoval i skryté nošení. Když jsem se o projektu dozvěděl, tak mi hned došlo, že právě takové parametry jsou vhodné i pro výsadkáře.

Nejtěžší bylo vytvořit technickou specifikaci, ale to platí u každé zakázky tohoto typu. Nevyhnutelně od začátku vyvažujete možnosti trhu dodat co nejlepší výrobek, české obranné standardy, pravidla výběru, a v neposlední řadě vás neustále tlačí čas. Ačkoliv jsme museli v průběhu procesu udělat několik kompromisů, myslím, že všechny byly k celkovému prospěchu projektu. Osobně jsem se účastnil jak procesu zavádění, tedy kontrolních zkoušek, kde se prověřuje zejména reálná balistická odolnost a další technické parametry, tak vojenskových zkoušek. Ty jsou zaměřeny především na požadavky uživatele ohledně užitných vlastností a komfortu nošení. S výsledkem jsem rozhodně spokojen.

V čem spatřujete hlavní rozdíly resp. výhody mezi NPNTV a ostatními používanými nosiči balistických panelů v AČR?

Hlavní rozdíl vyplývá už ze samotné specifikace. Jedná se o nízkoprofilový nosič balistických plátů bez měkké balistiky. Chrání tedy nekompromisně proti puškovým střelám, jelikož používá odlehčené a mimořádně tenké „stand alone“ balistické pláty IV. třídy ochrany. Kde pochopitelně zaostává oproti klasickým balistickým vestám, je ochrana proti střepinám. Ačkoliv NPNTV-2017 umožňuje připnutí balistické ochrany ramen, slabin a dalších částí těla, tato ochrana nikdy nebude dosahovat takové úrovně, protože prostě pokrývá menší plochu těla.

I proto nosiče balistických plátů používají ve světě zejména výsadkové, horské, průzkumné nebo speciální jednotky, u kterých mobilita hraje rozhodující roli v bojové efektivitě jednotlivce.

Tím se oklikou dostáváme k hlavnímu rozdílu mezi NPNTV-2017 a nově zaváděnou „vševojskovou“ balistickou vestou VOBU („vesta ochranná balistická univerzální“).

Ta je určena pro všechny ostatní příslušníky AČR. Poskytuje větší míru balistické ochrany proti střepinám.To je výhodné jak pro ostatní bojové jednotky, například mechanizované vojsko, jehož příslušníci ze své doktrinální podstaty bojují na účinný dostřel od svého bojového vozidla pěchoty, tak pro ostatní součásti AČR.

 

Systém NPNTV používáte u 43. vp již rok. Jak byste tento nosič taktické výstroje zhodnotil? Splnil Vaše očekávání?

Za sebe můžu říct, že systém splnil všechna očekávání, která jsem do něj vložil. Popravdě řečeno je to první fasovaný nosný systém, který skutečně nosím. Vyzkoušel jsem leccos, ať už při operačních nasazeních v zahraničí nebo při výcviku v České republice, ale tohle je první prostředek osobní balistické ochrany AČR, který drží krok s dobou. Je velmi dobře optimalizován pro doktrinální úkoly, které plníme. Lze snadno složit do horní části NSV-12 (osobního zásobníku výsadkáře pro padákové seskoky), což by s klasickou balistickou vestou nebylo možné. Dobře se mi s ním provádí aeromobilní činnosti, včetně slanění technikou fast rope. Vzhledem k jeho vysoké modularitě jsem si ho nastavil přesně podle svých preferencí. Kombinace s novým střeleckým opaskem, který fasují všichni vojáci AČR, mi skutečně vyhovuje. Mimochodem stojí za povšimnutí, že střelecký opasek je ve stejné olivové barvě, kterou jsme zvolili i pro NPNTV-2017 právě kvůli univerzalitě použití s více maskovacími vzory.

Podstatnější než to, co si myslím já, je ale to, co si o sytému NPNTV-2017 myslí výsadkáři na základních funkcích, kteří v lese tráví určitě víc času. Podle toho, co od nich slyším, panuje jednoznačná spokojenost, posun od předchozího systému NPP-2006 je skutečně markantní. Pokud jsem zaslechl dílčí výhrady, tak se týkaly například konkrétního řešení sumek pro kulometníky nebo povzdech, že sumka na lékárničku (IFAK) mohla využívat progresivnější řešení. To vše je pravda, nicméně právě proto, že jsem byl součástí procesu od samého začátku, tak vím, jaké kompromisy jsme museli přijmout a proč – což jim dokážu i vysvětlit.

Celkově je projekt NPNTV-2017 jednoznačná „success story“ což dokládá i fakt, že původní rámcová smlouva, která pokrývala potřeby jen výsadkového vojska, průzkumníků a Vojenské policie, bude na základě ohlasů mezi vojáky rozšířena i na větší množinu uživatelů. V budoucnu se tedy s NPNTV-2017 v AČR budeme setkávat i u jiných jednotek, než které stály u jeho zrodu – a myslím, že je to tak dobře.

Mgr. Michal Pivoňka Foto: 43. výsadkový pluk

Zdroj: Tištěný čtvrtletník CZ DEFENCE

Přidat nový komentář

Osobních údajů

Komentáře

Budou boky od vesty v prodeji?(apoň ty boky)

Lukáš

19. 10. 2023 21:02

Dobrý den, ano boky k vestě (Stiff Side) budou. 

FENIX Protector

1. 11. 2023 22:06

Dobrý den, plánujete zařadit NPNTV-2017 do volného prodeje ve vašem obchodu?

Michal Neuhauser

10. 7. 2023 15:17

Dobrý den, na e-shopu máme dostupný nízkoprofilový nosič Demon. NPNTV-2017 je upravená verze Demona, která je určena výhradně pro AČR. 

FENIX Protector

1. 11. 2023 22:13