Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci
FENIX Protector s.r.o. Menu

Dodavatel balistických vest pro AČR: Na vývoji úzce spolupracujeme s vojáky. Vyvážíme i do zahraničí

31. 7. 2022

Redakce Security Magazínu navštívila prostory společnosti Fenix Protector v Novém Kníně. Společnost Fenix Protector patřící do skupiny STV Group vyvíjí, vyrábí a dodává bezpečnostním složkám, především Armádě České republiky a Policii České republiky, taktické vybavení v podobě bojových opasků, pouzder, batohů, a také nosičů balistických plátů či balistických vest. Kromě již probíhajících dodávek nízkoprofilového nosiče taktické výstroje pro 43. výsadkový pluk vrcholí také vojenské zkoušky ochranné balistické univerzální vesty VOBU. Rozhovor nám poskytl jednatel společnosti Vítězslav Kus.

 

Pane řediteli, můžete nám představit společnost Fenix Protector a její produktové portfolio?

Společnost Fenix Protector patří mezi nejvýznamnější a dlouholeté výrobce a dodavatele taktického vybavení a produktů pro bezpečnostní složky. Zejména Armádu České republiky a Policii České republiky.

Mezi naše nejvýznamnější produkty patří nosiče balistických plátů, bojové opasky, pouzdra a podobné taktické vybavení.

 

Kromě ozbrojených sil České republiky nebo Policie ČR, uspěli se svými produkty také při dodávkách do zahraničí?

Ano, jsme rádi, že naše výrobky používají i zahraniční armády. Například německá, rakouská, švýcarská, ale i slovenská.

 

Při vývoji svých produktů pro Armádu České republiky určitě spolupracujete také určitě s koncovým uživatelem, jak hodnotíte zpětnou vazbu od Armády České republiky?

Velice pozitivně. Například na vývoji nízkoprofilových nosičů se velice aktivně podíleli výsadkáři z Chrudimi. Můžu říci, že výsledný produkt je vlastně společným dílem a jsem velmi rád, že pro Armádu České republiky se podařilo dodat více než 5,5 tisíce těchto nosičů. A věřím, že dalších cca 5,5 tisíce budeme ještě dodávat v příštích dvou letech.

Rovněž tak na vývoji balistické vesty (VOBU) úzce spolupracujeme s různými složkami armády. Podoba, v níž vesta dnes je, tedy těsně před svým finálním schválením, je výsledkem takovéto spolupráce.

 

Pokud bych se Vás zeptal na výhody, které vesta VOBU ve srovnání se srovnatelnými produkty například ze zahraniční produkce přináší?

Vesta VOBU vykazuje velice vysokou balistickou odolnost. Asi o 30 % vyšší, než jakou armáda ve svém zadání požadovala. A to při zachování velice nízké relativní hmotnosti. Celá vesta váží v uvozovkách jen 13,5 kg. Také jsme použili inovativní materiály, které se vyznačují velice vysokou odolností proti poškození. A v neposlední řadě je to i cena, která ve srovnání se zahraničními dodavateli vychází velice pozitivně a příznivě pro Armádu České republiky.

 

Jakým způsobem komplikuje provoz společnosti Fenix Protector probíhající pandemie covidu?

Velice komplikuje. Musíme se s tím vyrovnat jako většina výrobců a dodavatelů. Musím říci, že rok 2020 byl zlomovým. V našich dodavatelských řetězcích se změnilo prakticky všechno. Prodloužily se naprosto nevídaným způsobem dodací lhůty veškerého materiálu. Není výjimkou, že to, co trvalo před rokem měsíc až tři, trvá rok i déle. Některé materiály nejsou dostupné vůbec. Musíme hledat nové, alternativní dodavatele. Ruku v ruce s tím jde i nárůst cen veškerého zboží a materiálu. A s tím vším se musíme my jako výrobce a dodavatel pro armádu i policii vyrovnat.

 

Kdybych se Vás zeptal na budoucnost, jakým způsobem probíhá vývoj nových produktů?

My na vývoji nových produktů spolupracujeme i nadále velice úzce s koncovými uživateli. Jednak sledujeme aktuální trendy u nás i ve světě, a zároveň jsme s našimi koncovými uživateli v permanentním kontaktu. Sbíráme od nich podněty, ale i zkušenosti. Dobré, i ty špatné, o které nám jde stejně tak jako o ty dobré. A využíváme to pro vývoj jak úplně nových produktů, tak i úpravu našeho stávajícího produktového portfolia.

 

ZDROJ:

https://www.securitymagazin.cz/defence/dodavatel-balistickych-vest-pro-acr-na-vyvoji-uzce-spolupracujeme-s-vojaky-vyvazime-i-do-zahranici-1404068117.html

Přidat nový komentář

Osobních údajů

Komentáře

Nebyl přidán žádný komentář.