Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci
FENIX Protector s.r.o. Menu

Pozor, přichází Démon: Recenze nosiče plátů od Fenix Protector

5. 7. 2022

Již nějakou dobu se u taktického vybavení prosazuje minimalismus. Nejvíce se to asi projevuje v segmentu taktických balistických vest, respektive nosičů plátů (plate carrier). Tento trend není jen módním výstřelkem. Má to i svou praktickou stránku. Určitá skupina vojáků (a samozřejmě i civilistů) preferuje pohyblivost před maximální ochranou. Trend je jedna věc, ale praktičnost a reálná využitelnost je věc druhá. Jak to tedy s minimalistickým nosičem plátů je?

 

 

Možná vás hned napadne otázka, proč tedy vůbec mít nějakou balistickou ochranu. Je to jednoduché, jde o kompromis. Je lepší mít něco, než vůbec nic. Životně důležité orgány mám chráněny, ale nejsem v krunýři. Jsem mnohem více pohyblivý a nic mě neomezuje. Jsou operace, kde to oceníte. Operace, kde není potřeba měkká balistická vložka. Stačí stand alone plát, který bude krýt vitální zónu těla.

Pro různý typ jednotek a pro různý typ operací se prostě hodí jiné vybavení, jiný typ vesty a balistické ochrany. Tak to prostě je, a je potřeba si to hned na začátku jasně říci. Bojové vesty se v čase totiž neustále vyvíjí. Je to dáno jak požadavky koncových uživatelů, tak samozřejmě i ze zkušeností z různých, mnohdy naprosto rozdílných, konflitků. Na to vše výrobci logicky reflektují a na aktuální trendy reagují.

 

Původ Démona

Ne jinak je tomu i v našich končinách. Stalo se tedy to, že prostějovská 601.skss si vyspecifikovala svůj ideální moderní a multifunkční nosič plátů, a firma Fenix Protector ho vyrobila. Dá se to říci takhle jednoduše, ale cesta to byla určitě trnitější. Na jejím konci každopádně vznikl nosič plátů Démon.

Jaké požadavky chlapi z šestky měli, můžeme odhadnout na základě toho, jak nosič vypadá. Vzhledem k velikosti celého nosiče šlo jistě o low profile provedení, které je možné nosit i skrytě. U nosiče se dá rychle a jednoduše odejmout přední panel, doplnit jej o další příslušenství včetně bočních plátů atd. Dalším požadavkem tedy pravděpodobně bylo to, aby byl nosič maximálně multifunkční a byla zde možnost rychlé změny konfigurace nosiče pro různé úkoly. Je patrná i inspirace zahraničními produkty, které jistě měli speciálové možnost vyzkoušet.

Druhý první pohled

Výše uvedeného si všimnete téměř okamžitě. Minimalismus z nosiče přímo čiší. A potřeba low profile provedení šla tak daleko, že vesta nemá ani žádné vnitřní polstrování 3D síťovinou. Tohle mě trochu zaráží a vzniká obava o pohodlném nošení vesty. Tak uvidíme později.

Další skutečnost, patrná při prvním pohledu, je maskování v potisku vz. 95. To jasně ukazuje orientaci na české vojáky a vzhledem k nedostatku kvalitních nosičů v tomto potisku to nejspíš nejednoho z nich potěší. Samozřejmě se Démon nabízí i v dalších běžných kamuflážích.

Konstrukce vesty je naprosto jednoduchá. V podstatě jde o přední a zadní cordurové obaly balistického plátu, které jsou spojené ramenními popruhy sepnutými suchým zipem. Ramenní popruhy jsou mimochodem ultratenké a vyrobené z Hypalonu. Tohle je základní konfigurace kterou si koupíte. Nic víc, nic míň. K vestě se dá ale dokoupit spousta dalších doplňků – dva typy přední platformy (jen MOLLE vazba nebo tři integrované sumky), vnitřní sumky na RDST nebo zásobníky, břišní sumka či kapsy na boční balistické pláty. Vestu si tak můžete nastrojit dle svých požadavků a vzít si k ní jen to, co opravdu využijete. Praktické.

Při dalším zkoumání si všimnete vazby vypalované laserem, plně kompatibilní s MOLLE. Za pozornost stojí boční chlopně. Ty jsou z důvodu maximálního odlehčení a „zeštíhlení“ řešeny jen třemi vertikálně spojovanými popruhy z materiálu CorPlus 3. Jednoduše řečeno jde o „díravou“ vazbu, která je samozřejmě osaditelná jakýmikoliv sumkami a kapsami.

Zapínání celého nosiče je standardní kombinace suchého zipu, bočních chlopní a překrytí přední platformou. Tedy žádné nové, nicméně osvědčené řešení. Boční chlopně jsou v zadní části spojeny kombinací průvleků a pružného paracordu. K celému systému je velmi dobrý přístup.

Vstupy pro pláty jsou ve spodních částech předního a zadního dílu. Oba vstupy jsou jištěny suchým zipem, a znovu se jedná o standardní řešení, které je funkční a na první pohled se zdá u Démona bezproblémové. Uvnitř kapes jsou pak tři popruhy se suchým zipem, které slouží k fixaci balistického plátu.

Zkoumám nosič dál. Vzadu nahoře je transportní nebo extrakční ucho. Vepředu si pak všímám integrované admin kapsy. Na bocích vesty mě zaujaly menší obdelníkové otvory. Ty slouží k uložení kabeláže uvnitř nosiče.

Nízkoprofilový nosič plátů Démon váží malinko přes půl kila. A dělá se pouze a jen v jedné univerzální velikosti. Dle stránek výrobce se dá vesta obvodově nastavit (měřeno na spodním okraji vesty) od 80cm do 112cm. Maximální délka vesty je pak 48 cm.

Zkušenosti z používání

Jako vždy jdeme vestu nejdříve velikostně uzpůsobit, nastrojit doplňky a osadit balistiku. Výškové i obvodové nastavení je jednoduché a funkční. Přesto, že se Démon dělá jen v jedné velikosti, měl by díky rozsahu nastavení sedět drtivé většině uživatelů.

Malá odbočka. Zpočátku jsem si myslel, že jedna velikost vesty je handicap celého systému. Ale co dělá velikost vesty jako takovou? Velikost balistické vložky. Pokud se tam tedy vejdou běžně dostupné pláty všech velikostí, není co řešit. Pokud je totiž celý nosič jen o tom, aby pojmul tvrdé pláty, a měkkou balistiku neřešíme, je pouze jedna velikost nosiče vcelku logická.

Ale zpět k Démonovi, který je už velikostně přizpůsoben postavě. Jdeme ho osadit sumkami. Tady je třeba hodně popřemýšlet, k čemu vlastně vestu budete využívat. Teoreticky stačí jen dokoupit přední platformu s MOLLE vazbou (která by asi raději měla být součástí základní konfigurace) a doplnit ji sumkami. Pokud se už bavíme o přední platformě. Je na vestu připevněna pomocí kovových háčků, vsazených do hypalonových poutek na vestě. Řešení je to jednoduché a funkční, které umožňuje jak snadné otevírání přední platformy, tak i její rychlé sundání, a to i na těle. Rozhodně lepší řešení, než různé přezky, které jsou vidět na jiných, typově podobných vestách.

Připevnění sumek do laserem vyřezávané vazby je v pohodě, problém není ani s „díravými“ boky. Vše jde poměrně snadno a více záleží na systému upínání konkrétních sumek.

Jdeme na vsazení plátů. A hotovo… Ano, pláty jdou do nosiče vložit snadno a rychle. Systém na jejich fixaci funguje také bezproblémově. A problém není ani se zavřením kapes, které je řešeno suchým zipem. ten doléhá tam kde má, a po uzavření si vstupu na plát téměř nevšimnete. Rychlé, jednoduché. Tak to má být.

Ale pozor. Výše popsané platí pouze v případě, že máte pláty, které jsou určené přímo pro Démona. Pokud máte jiné, běžně dostupné, budete mít trochu problém. Ne, nebojte, pláty tam dostanete. Ale nebude to úplně ono. Konkrétně u XL velikosti nedoléhá plát díky jinému tvaru až do horní části vesty, jinak bez problému. Velikost L je pro nosič už dost malá, takže plát dostanete sice do horní části, ale bude vám zase kus chybět dole a na bocích. Tam vznikne uvnitř nosiče prázdný prostor. Naštěstí jde ve vestě plát dobře zafixovat a nelítá tam. Emkovou velikost jsme nezkoušeli, ta je už pro plát opravdu miniaturní. Takže bacha na to, jaké pláty máte k dispozici.

Démona lze samozřejmě vybavit i měkkou IIIA balistikou. Tu jsme ale k dispozici neměli. A dalším balistickým prvkem, který můžete na Démona připevnit, jsou boční balistické pláty, respektive kapsy na tyto pláty. Samotné kaspy jsou na vestu připevněny klasicky na vazbě a při nošení vesty zásadně neomezují.

Je třeba si ale uvědomit, jestli tam boční pláty opravdu potřebuji. Má to totiž jeden omezující faktor. Tím je připevnění dalších pouzder na bok (IFAK, UNI atd). Buď se smíříte s tím, že při každém používání plátů budete celou sestavu předělávat, nebo budete mít pouzdra připevněná na pouzdře pro plát. V prvním případě zratíte spoustu času. V tom druhém ztratíte hlavní výhodu Démona, tedy nízký profil. Pokud navíc vytáhnete z pouzdra tvrdé pláty, budou se vlivem hmotnosti dalších sumek bortit, což je na nošení dost nepříjemné. Je tedy třeba si opravdu uvědomit, že Démon má boční pláty jako nouzovku a není na ně primárně stavěn. K tomu jsou jiné typy vest.

S Démonem v těle. Tedy na těle…

První obléknutí a… A první pocit je příjemný. Především ten pocit volnosti je super. Malinko je cítit, jak spodní hrana bočních chlopní tlačí na spodek žeber, ale to je spíše tím, že jsou na ni i pouzdra s kovovými druky… S tím si ještě bude potřeba pohrát. Zkusmo zkouším střelecký postoj. Super, rukám nic nebrání v pohybu. Opravdu, ta hybnost horní poloviny těla je rychle návyková.

Při nasazené vestě zkouším sundat přední platformu. Jde to více než snadno a rychlé změně konfigurace nic nebrání. Horší je to na boční straně. Tam jsou veškeré sumky klasicky pevně přidělané. Možná by stálo za to, pouvažovat o podebném řešení jako má Raptor.

Fajn. Takže jak se tedy Démon nosí? Výborně. To je bez debat. Vesta sedí dobře na těle, nikde nepřekáží. Díky své velikosti si velmi dobře rozumí s taktickým (bojovým, balistickým, střeleckým… dosaď dle libosti) opaskem. Trendem nyní je opasek znovu používat a Démon k tomu plně vybízí. Ale samozřejmě i bez opasku poskytuje vesta dostatek místa k osázení přesně tím, čím potřebujete.

Minimalistické rozměry oceníte také při operacích ve vozidle. Každý, kdo někdy jezdil v bojovém vozidle, ať už v Kajmanovi, Ivecu či MRAPu, mi jistě dá zapravdu, že pohyb je tam dost omezený. S Démonem problém prakticky odpadá. Pohyb ve vozidle je téměř takový, jako byste na sobě nic neměli. Nejvíce to ale ocení řidiči. Ti v plně naložené standardní vestě mají dost problémů za volantem kvůli předním sumkám. U Démona vmžiku sundáte přední platformu a v klidu můžete jet. Tohle je hodně dobrý.

Kombinace s batohem. Tak schválně, co myslíte? Pokud se podíváte na tloušťku ramenních polstrů, musí vám být hned jasné, že nošení Démona s batohem je luxusní. Zapomeňte na neustále sklouzávající ramenní tráky batohu z tlustých polstrů běžných vest. Tady se bavíme o nízkoprofilovém provedení v pravém slova smyslu. Udělat to tenčí a stále funkční už asi nejde. Super práce.

Celkově je nošení nosiče plátů Démon velmi příjemné a cítíte se pohodlně. A nic na tom nemění ani nepřítomnost polstrování v podobě 3D síťoviny. Vesta se kupodivu dobře nosí i bez ní, na těle sedí dobře a v letních měsících nedochází k výraznějšímu pocení v porovnání s modely vybavenými polstrováním. Takže ano, Démon se bez 3D síťoviny v klidu obejde.

Přesto bych hrozně rád vyzkoušel model Démona s tímto polstrováním pro (možná) ještě lepší pocit při nošení. Vím, vesta by asi mírně „nabobtnala“, ale tohle bych nejspíš dokázal tolerovat. Nebo taky možná ne…

Odolný Démonek

Vestu jsme intenzivně testovali při různých akcích. Rozhodně jsme ji nešetřili. Vydržela vše, co se po ní chtělo. Jedna z velkých obav byla z odolnosti hypalonových ramen. Ty vypadají, jako že se každou chvíli musí přetrhnout. No, ale to se vám jen tak nepovede. Vydrží neskutečnou zátěž. Vlastně celá vesta. Základní obal a bočnice nevykazují viditelné známky opotřebení. Kupodivu není žádné prodření ani na spodních hranách, kde dochází k prodírání vlivem kontaktu plátu s jiným tvrdým povrchem.

O šití se nemusíme bavit. To je v pořádku a nikde ani náznak nějaké nedokonalosti. Stejně tak kvalita suchých zipů a jejich přišití k vestě. To je přesné a pečlivé.

Přes zjevnou odolnost vypadá přesto celá vesta poněkud ošuntěle. Ptáte se proč? Na vině jsou jemná vlákna, která se objevují na bočních hranách laserem řezané Cordury. Zvlášť viditelné je to v přední horní části vesty, konkrétně na vstupu do admin kapsy a na bočních poutkách. V zadní části je to pak především na vstupu bočnic do vesty. Nevypadá to hezky, ale řešení je jednoduché. Zapalovač, zatavit a hotovo. Problém vyřešen.

Co říci závěrem

Na vestě je pár detailů, na které se podíváme blíže. Překrytí zapínání ramenních popruhů mají v sobě integrované vždy dvě poutka, které jsou z pružného paracordu. Ideální na vedení kabeláže RDST či hadice hydrovaku. Funkční.

Integrovaná admin kapsa, která má uvnitř čtyři poutka na propisky, využití jistě najde. Ale pozor. Při osazení plátem a nasazené vestě nelze kapsa plně rozevřít. Při otvírání pomocí poutka, které je na vršku kapsy, zůstanou na každé straně necelé 2cm slepeného sucháče. Tím se hodně omezuje šíře vstupu do kapsy a např. oblíbený bloček All Weather bloček (15×10) se tam díky tomu vkládá trochu nešikovně. Ale jde to. Kapsa je hluboká přesně na tento bloček, to je v pořádku. Jakmile vám ale na dno zapadne propiska nebo třeba tužkovka, tak ji nevytáhnete jinak, než že vestu sundáte. Admin kapsa se tak opravdu hodí jen na uložení bločku, různých tabulek a nějaké té propisky. Méně funkční, ale tolerovatelné. A jinak to asi nejde.

 

Bočnice nemají žádné velké poutka na uchopení a dotáhnutí při zapínání vesty. Pouze ve spodním rohu je malinký úchyt, který slouží spíše k chycení bočnice při sundávání, respektive rozlepování sucháče. Je to daň za minimalismus, a dá se na to zvyknout.

Po pár měsících s Démonem můžu říci, že je to vesta, která nalezne uplatnění nejen u speciálních jednotek. Vesta je ale stvořena pro konkrétní uživatele a podle jasně definovaných požadavků. Každý detail je promyšlený a nic není přebytečné. Proto pravděpodobně ne každý využije její plný potenciál. Ale pokud víte, co potřebujete (a co jste naopak ochotni oželet), dává nošení Démona velký smysl.

 

Verdikt

Nízkoprofilový, multifunkční, minimalistický a moderní. To jsou asi čtyři slova, která nosič plátů Fenix Protector Démon nejlépe charakterizují. Za základní konfiguraci dáte 4162,-, ale chybí přední platforma. Takže je nutné přičíst ještě 280kč. Poté dostanete kvalitně zpracovaný nosič plátů, ze kterého budete mít radost, a bude vám dlouho sloužit. Osobně mám trochu problém jen s absencí 3D síťoviny na vnitřní straně, ale Démon funguje skvěle i bez ní. Takže bych vlastně na vestě nic neměnil.

Démon není jen módní výstřelek, jak se na první pohled může zdát. Jde o plně funkční a promyšlený nosič plátů, stvořený k jedinému konkrétnímu účelu. K boji.

Klady
+ Pohyblivost ve vestě
+ Výborná kompatibilita s batohem
+ Nízký profil
Zápory
Přední platforma není v základu
Horší kompatibilita s jinými pláty
Horší vstup do integrované admin kapsy

SOLDATO Team

Přidat nový komentář

Osobních údajů

Komentáře

Nebyl přidán žádný komentář.