Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci
FENIX Protector s.r.o. Menu

Pravěký dravec znovu ožívá. Vesta Fenix Protector Raptor

7. 7. 2022

Každý bojový konflikt se vyznačuje nejen novou výzbrojí a taktikou, ale také výstrojí a stupněm ochrany jednotlivce. V současné době ochrana jednotlivce neustále balancuje na pomezí dvou protikladů – mobilita vojáka a jeho „neprůstřelnost“. Aktuální, a podle mě více než rozumnou formou kompromisu mezi těmito protiklady, jsou kompaktní nosiče plátů s možností vložení dodatečné protistřepinové ochrany, takzvané měkké balistiky. Jak se taková vesta nosí?

 

Tyto „multifunkční“ nosiče plátů, které lze doplnit o další balistickou ochranu, spojují výhody jak těžké taktické vesty (kdy se opravdu hledí hlavně na tu „neprůstřelnost“), tak i lehkého nosiče plátů (kde jde zase hlavně o mobilitu). Z každého si bere něco a snaží se to spojit v jeden celek. Ten si však může uživatel přízpůsobit k obrazu svému, což je velmi důležité. Na každou misi, každý úkol, se může hodit trochu jiný typ vesty. Mít dva rozdílné typy se nejeví jako ekonomicky výhodné, takže kompaktní nosič plátů, který se dá balisticky i jinak přizpůsobit, má první plus.

Jeden takový kompaktní nosič zařadila do své produkce i známá česká firma ALP army alias FENIX Protector. Tuto firmu není zřejmě třeba dlouze představovat. Zná jí téměř každý profesionální český voják, reenactor, či military nadšenec.

 

Ze známých výrobků Fenix Protector je možné uvést například soupravu TL98, Chestrig/nosič plátů nebo TBV (Taktická balistická vesta). Zdá se, že kompaktní nosič plátů s integrovanou balistikou je tedy logickým krokem v dalším rozvoji firemní nabídky.
Jak se firmě Fenix Protector její nový produkt, který nese název Raptor, povedl? Jaké jsou s ním zkušenosti profesionálů? Pojďmě se na to mrknout v této recenzi.

Fenix Protector Raptor I.

V rámci testu byla použita kompletní souprava vesty, která byla tou dobou k dispozici. Máme tu tedy vestu, balistický opasek s pevnostní sponou, balistické výplně a transportní obal.

Začneme vestou. Jak je vidět z obrázku, vesta je již na první pohled skutečně menší než běžné taktické balistické vesty, které běžně používáme. Již zde však upozorním na to, že přisuzovat jí i menší ochranu by bylo předčasné – ale o tom až později.

 

Přední část vesty je celá pošita universální vazbou a ve vrchní části disponuje integrovanou kapsou na drobné dokumenty, tužky apod. Na každé straně (zhruba ve výši prsou) je suchý zip na uchycení hadičky camelbaku či kabeláže radiostanice.

Centrální část předního dílu je odepínatelná a vyměnitelná. K testu byly dodány obě zatím nabízené varianty – část připravená pro tři zásobníky NATO 5.56 standardu a část pouze pošitá universální vazbou. Výměna jednotlivých částí je jednoduchá a skutečně dílem okamžiku.

Přední díl ještě doplňují dvě „vnitřní“ boční kapsy (které jsou pak ukryté pod upínací chlopní), vhodné pro další zásobníky, nůž, či menší radiostanice. Také tyto kapsy jsou pošity vazbou.

Zadní díl je oproti přednímu velmi jednoduchý, pouze pošitý universální vazbou (UV). V horní části je šikovně našito poutko na uchopení vesty či odtah raněného, které je doplněno o suchý zip – zřejmě aby „neplandalo“ či se někde zbytečně nezaseklo.

V zadní části vesty se také ukrývá jedno ze dvou možností přizpůsobení vesty. Pod chlopní je uschována soustava průvleků spojená gumovou šňůrou. Tato provlečená šňůra také připojuje boční díly vesty.

 

Tyto boční díly jsou vlastně suchým zipem pošité plastové chlopně, na které si každý uživatel dle svého uvážení přidává panely (pomocí suchého zipu) s UV, nebo panely s přídavnou boční ochranou. Pokud však další vybavení nepotřebujete, je samozřejmě možná i varianta volných, respektive prádných boků. Při plnění specifických úkolů se to může hodit. Boční chlopně jsou plné a je trochu škoda, že není dodávána úplně odlehčená varianta těchto bočnic, tzn s děrovanou vazbou.

Boky vesty se v přední části upínají na suchý zip pod „zvedací“ přední chlopní. Toto řešení je u podobných vest už jakýmsi standardem a není tak třeba rozebírat jeho výhody či nevýhody. Co ale dobré je, že si díky tomuto řešení každý uživatel dotáhne vestu na svoji postavu.

Poslední částí vesty je ramenní polstrování. To je rozepínatelné, oddělitelné a schovává se pod ním výšková regulace vesty. Polstrování je také dobré pro vedení hadic camelbaku nebo popruhu ke zbrani – byť právě na vodní vak je na každém rameni samostatný průvlek se suchým zipem.

Popruh výškové regulace je jištěný průvlekem a suchým zipem. Nestane se vám tedy, že by se vesta samostatně posunovala a „zvětšovala“. Regulace je plně flexibilní pro osoby od necelých 175cm až do 195cm.

Celkový první dojem z vesty je více než dobrý. Vesta je šita dle moderních trendů a plně vystihuje koncept kompaktních nosičů. Na tomto místě je také třeba říci, že vesta nemá rychloodhoz, což teoreticky může, ale prakticky to problém není. Snad jediný můj negativní postřeh je v materiálu – tak nějak jsem od Fenix Protector očekával můj oblíbený lehký materiál z jakého byly batohy či vesty TL98. Ten nový (konkrétně Cordura 550 Ripstop) je očividně pevnější a možná víc vydrží. Je však také hrubší. Je to o pocitu a o zvyku.

Zajímavou a dá se říci skoro neoddělitelnou komponentou soupravy je balistický opasek. Je na první pohled mohutnější než obvyklé pistolové/střelecké opasky. To je pochopitelně dáno vloženou balistickou vložkou. Ta chrání takřka celý obvod těla nositele. Z vnitřní strany je opasek střídavě pošit síťovinou a pogumováním, zabraňujícím sklouzávání opasku. Z vnější strany je opasek opatřen UV, rozdělenou v panely. Mezi nimi lze provléct pevnostní opasek s kovovou sponou typu Cobra.

Celému opasku není až na jeho mohutnost vlastně co vyčíst. Dobře sedí na těle, neujíždí, spona se nepovoluje a člověk má pocit ochrany „navíc“. Právě proto se dá říct, že vesta v kombinaci s opaskem poskytuje minimálně stejnou ochranu jako běžná, nám známá měkká balistika.

Balistická ochrana

Samotný nosič je jedna věc. Nedílnou a neméně důležitou částí vesty jsou balistické výplně. Tvrdé pláty jsou jasné a do vesty bez problému pasují stadnardní M i L velikosti. Dále tu máme měkkou balistiku. Jmenuje se Teijin Aramid a střihově je určená pouze pro vestu Raptor. To, že měkká balistika odpovídá standardu IIIA dle normy NIJ 01. 01. 04:2000 asi ani nemá smysl zmiňovat. Co nás z praktického hlediska zajímalo je hmotnost těchto vložek a jejich krytí. Tedy to, jakou část těla kryjí v porovnání s nám známou balistikou a o kolik více (či méně) se nataháme se suchou hmotností. Čísla hovoří vždy jasně a ukáží nám, jak na tom Raptor v tomto ohledu je.

Kompletní vesta s měkkou balistikou vpředu, vzadu a na bocích spolu se standardními „elkovými“ pláty váží 8,2 kg. Protože plátů je spousta a liší se jak hmotností, tak i cenou, tak ještě uvedeme hmotnost jen s měkkou balistikou – 6,11 kg. K vestě samozřejmě náleží balistický opasek, jehož komplet se pohybuje na úrovni 1,16 kg. Suchá hmotnost celého kompletu (vesta + opasek) je tak pod 10ti kg.

Statný a chytrý voják ale nebude tolik bazírovat na hmotnosti. Bude ho zajímat chráněná plocha jeho těla. Je zřejmé, že kompaktní vesta bude mít menší plochu výplně než vesta standardní. Ale to u Raptoru neplatí úplně doslovně. Přední a zadní část má sice kratší vertikální délku, ale boky poskytují ochrany zhruba stejně. Je to dáno konstrukcí a samozřejmě přídavnými balistickými platformami.

Kratší délka přední a zadní části má taky ale jednoduché řešení – balistický opasek. Z fotek je vidět, že po jeho použití se rapidně zvýší chráněná plocha těla, hlavně v oblasti zad (ledviny, bedra). Dále opasek kryje boky těla.

Jediná mezera je tedy v přední části. To by měla vyřešit přední přídavná kapsa s balistickou vložkou (ta bohužel nebyla testována). Jejím účelem bude překrytí spony opasku a dotvoření celistvého „krunýře“ okolo vojákova těla. Krunýře, ve kterém však nebude problém se hýbat.

 

Příprava do terénu

Pojďme tedy vyzkoušet vestu do terénu a zjistit, jak se opravdu nosí. Začít samozřejmě musíme vložením balistiky. Ta základní se vkládá do předního a zadního dílu spodním otvorem. Vložení měkké balistky je dílem okamžiku a nepředstavuje to žádný „boj“ (kdo někdy dával měkkou balistiku do TBV, chápe o čem mluvím…). Horší je to s balistickými pláty. Ne že by do vesty nešly. Vložit jdou v pohodě. Jen jejich upnutí není řešeno úplně ideálně. Upínací popruhy uvnitř vesty totiž nemají správně našitý suchý zip (alespoň to tak bylo u mého testovaného modelu). Dochází tak k ne úplně správnému zajištění panelu, a to v horizontální rovině. Plát ani tak sice ve vestě nijak nejezdí, ale ideální to rozhodně není. Také samotné zapnutí spodní kapsy není dokonalé. Záleží zde ale i na typu plátu. Standardní šíře dělají u zapnutí kapsy problémy. Nějaké tenčí by měly být více v pohodě. O tomto problému byl výrobce informován, a měl by snad být odstraněn.

Provedení správné adjustace je dílem okamžiku – stačí si nastavit obvod těla v zadní části vesty a poté její výšku pomocí ramenních popruhů. Jen pro jistotu připomenu, že správné nastavení výšky se provádí s vestou, která má sobě balistickou výplň i pláty – přední plát by vám měl končit na vrchním okraji sterna, kde se potkává s klíční kostí.

Dalším krokem je připnutí bočních platforem (pokud tedy budete nějaké sumky na bok vesty dávat). A v ostré akci se rozhodně hodí boční platformy s balistikou. Jsou to ty větší a mají na šířku 4 pole vazby. Na výšku pak tři. Menší platformy jsou velké 2×2 pole vazby. Při osazování vesty je dobré trochu přemýšlet. Je totiž nutné, aby při zapnutí vesty její přední část s balistikou těsně doléhala na boční balistický díl. Pokud se budou mírně překrývat, také dobře. Zde samozřejmě hodně záleží na typu postavy. Někomu bude stačit vepředu jedna malá platforma, následovaná velkou platformou s balistikou. Věšina však využije vpředu dvě malé platformy.

Připnutí samotných platforem je dílem okamžiku a nevyskytl se tu jediný problém. Jak už bylo řešeno, vše je řešeno chlopněmi a suchým zipem. Platformy po uchycení na vestu nemají tendenci se samovolně pohybovat a drží tam, kde mají.

OK, vestu máme velikostně nastavenou a osázenou bočními platformami. Následuje upnutí sumek. Celá vesta je pošitá standardní MOLLE vazbou. Použít proto můžete sumky z nabídky firmy Fenix Protector, nebo upnout jakoukoliv sumku s touto vazbou. Někoho možná zamrzí nepřítomnost křížové vazby, která alespoň v hrudní části má svoje teoretické opodstatnění. Na druhou stranu její reálné využívání je více než sporadické.

Jedna z výhod bočních platforem je nasnadě. Pokud máte těchto platforem dostatek (jejich cena není nijak závratná), můžete provádět rychlou modifikaci vesty – třeba pro různé úkoly. Suchý zip lze přemístít nesrovnatelně rychleji než sundávání celé vazby.

No, vestu jsme „osumkovali“. Zbývá jen pár doplňků. Předtištěné hlášení, deníček, tužka a buzola by se mohly vlézt do integrované hrudní kapsy. Jenže ouha. Kapsa není šitá „3D“. Její využitelnost je tedy značně omezená, zvláště po vložení plátů. Také hloubka je značná. Cokoliv tam při přípravě dáte, je poté problém při nasazení vylovit. Na tenké kartičky hlášení (přivázané za provázek), které potřebujete mít u sebe, je však dostatečná.

Dále instalace camelbaku. Vesta nemá třeba jako TBV integrovanou kapsu a proto se připnutí musí řešit sumkou navíc. Jen pozor – vzhledem k rozměrům je lepší používat široké vaky a k nim i obaly. Třeba se také objeví v nabídce výrobce. Při použití standardních vaků vzniká hlavně v autech velké nepohodlí. Hadice od vaku se dají velice dobře upnout do připravených poutek suchého zipu, která jsou možná jen až moc dlouhá – no co, zastřihneme.

Vesta je hotová a připravená k plnění jejího poslání – ochrany života a nesení všeho potřebného vybavení. Takže nahodit na sebe a hurá na patrolu.

Zkušenosti z používání

Oblečení samotné, respektive zvednutí předního dílu, je trochu komplikované. Na vině jsou zásobníky, které nedovolují dostatečné odklopení. To platí ale pouze pro první verzi BRENu a pro „oblíbené“ plastové zásobníky – jsou prostě příliš velké. Tento problém se dostatečně eliminuje instalací sumky předního panelu pro tři zásobníky standardu M16.

Jinak je zapnutí vcelku pohodlné. Suché zipy jsou tam kde mají být. Vše drží příkladně. Obě bočnice mají na svých koncích i držadlo pro lepší úchop. Je to hodně o zvyku, ale asi bych uvítal, kdyby tento popruh byl našit svisle. Při současném vodorovném postavení je nutné trochu nepřirozeně vytočit zápěstí.

Ihned po oblečení vesty začínám přemýšlet nad využitím boční integrované kapsy. Po vložení „prciny“ zjišťuji, že právě tato dost často používaná RDST je prostě příliš „vysoká“. Z boční kapsy RDST vyčnívá dosti vysoko a zasahuje do boku hrudníku. Takřka do podpaží vojáka.

Například u CP JPC či LBT 6094 tento problém nemám, takže to usuzuji konstrukci vesty. Zásobník či pistole se do kapsy vleze bez obtíží, ale RDST tohoto typu podle mě ne. Pro RDST je lepší samostatná sumka (i třeba s ohledem na výměnu akumulátorů).

Po překonání těchto drobných překážek se může vyrazit na patrolu. Člověk po nasazení nabývá pocitu „bezpečí“. Když jsem zapnul vestu a přidal opasek, schválně jsem kontroloval (hmatem a později i pohledem z fotek), jak moc vesta doopravdy kryje. Také mě zajímalo, jak na sebe jednotlivé balistické části navazují.

Musím zodpovědně říct, že opravdu dobře. Hlavně jsem měl radost z kombinace opasku a vesty. Dobře na sebe doléhají a protiskluzová ochrana v kombinaci s Cobra sponou brání povolování a sjíždění opasku z beder.

Pro jistotu uvedu, že opasek nebyl prázdný – kromě balistické vložky nesl pistoli G17, náhradní zásobník, odhazovák, multitool a tři granáty do podvěsu G1. Váha tedy dostatečná a přesto bylo nošení i bez nějakého pomocného řemení víc než pohodlné a příjemné. Opasek mě prostě uchvátil.

Druhé příjemné zjištění přichází v prostoru dlouhé zastávky po několika stech ušlých metrech. Při zastávce člověk zaujme pozici, snaží se schovat do stínu a nedráždit afghánské slunce. Vzduch je suchý, takřka nefouká.

Ale přesto stačí slabý vánek, který profoukne celou vestu (jakkoliv to zní divně) a její vnitřní 3D síťovinu. Klimaefekt funguje výborně. Není to jen můj pocit, podobně to popisují i další kolegové s Raptory. Jasně, „3Dčkem“ se dnes chlubí kde kdo, ale ne vždy tato vrstva funguje tak jak by měla. V kombinaci s dobrým UBACSem je to prostě skutečný komfort, který vám venku zvedne morál.

Po delší době nošení se projeví i vhodnost ramenních vycpávek. Na stránkách výrobce je uvedena i balistická vycpávka do ramen – nevím, co si pod tím plně představit, v ramenních vycpávkách jsem osobně nic nenašel. Nicméně i bez toho jsou polstry dostatečné, vesta netlačí v ramenou a dobře drží.

Po ještě delší době se ale projevuje asi největší problém této vesty. Již zmíněné špatné provedení zapínání spodních kapes na balistické vložky. V tomto místě u sebe sucháč prostě příliš nedrží a objevují se tu větší, tu menší mezery v pevnosti. A do nich se chytají různé nečistoty. Postupem času si však materiál různě sedá a u většiny vest, které dlouhodobě testujeme, již tento problém není tak patrný.

Ne příliš dobré spojení sucháče může mít za následek ještě jednu nepříjemnou věc. Díky mírnému rozevření spodní části dochází k vyosení spodní hrany vesty. Ta poté při chůzi, ale také při sezení ve vozidle dost dře na břicho. Časem je to až nesnesitelné a opravdu jsem se modlil, aby první patrola s Raptorem už skončila. Další patroly již nebyly tak bolestivé. Konstrukce vesty v této části se mi nezdá úplně ideální a rozhodně je zde vhodná konstukční úprava. Jedinci s pevným a dokonale plochým břichem takové problémy možná mít nebudou. Pro většinu normální populace bude ale úprava spodní části vesty příjemným zlepšením.

Vraťme se k vestě. Co se na jednu stranu zdá výhodou, je možná i malou nevýhodou. Teď mluvím o množství suchého zipu na celé vestě. Především jde o boční plastové chlopně, na které přidáváme za pomoci suchého zipu MOLLE platformy nebo boční balistické vložky.

Osobně jsem měl pocit, že občas slyším zvuky spojené s jakýmsi vrzáním těchto dílů. Třeba je to jen můj osobní pocit, třeba za to může i výškové nastavení těch platforem (nějaká tolerance tam také je), ale tak jsem to cítil. Nicméně v noci mi nikdo neřekl, že mi „skřípe“ vesta, takže to bude spíš subjektivní pocit.

Kompaktní rozměry vesty jednoznačně umožňují dobrou pohyblivost a ohebnost. Při správném rozložení sumek je nošení vesty opravdu příjemné. Naplno se zde projevuje i celá filozofie vesty. Ve vestě se necítíte jako v krunýři. A na druhou stranu máte zachovanou velmi dobrou balistickou odolnost. Tohle je tak dle mého názoru ideální typ vesty pro vojáky plnící nějaký úkol. Kombinace ochrany a mobility, tedy dvou protikladů které jsme zmínili na začátku, jsou u vesty Fenix Protector Raptor téměř ideálně vybalancovány.

 

Verdikt:

No a to by asi v kostce bylo vše. Zbývá nám vestu zhodnotit. Máme tu kompaktní taktickou balistickou vestu, kterou si můžete poskládat jak potřebujete. A to jak v oblasti balistiky, tak i v oblasti přídavných platforem. To vše za 6973,-. Za tyhle peníze dostanete vestu kombinující kvalitní zpracování, moderní trendy a vysokou ochranu těla (samozřejmě v kombinaci s vhodnými balistickými doplňky). Osobně si myslím, že toto je ten universál, který většina vojáků hledá. Přesto tu jsou porodní bolesti. Je třeba zamakat na upevnění balistických plátů a na uzavírání jejich kapsy. Stejně tak je třeba odstranit i tu nepříjemnou hranu.

Někdo může namítat, že existují velice podobné vesty a že je to „jen“ další kopie. To si ale nemyslím. Vím, že firma spolupracovala s vojáky a leckteré věci upravila dle jejich potřeb. A ty jsou jednoduché. Vz.95, kvalita, příjemné nošení a cenová dostupnost. Tyto vlastnosti má tato vesta velmi dobré. Fenix Protector opět ukázal, že umí vylepšit už tak dobrý koncept a nabídnout vojákům zase něco nového. A i v ostrém nasazení naprosto spolehlivě použitelného. Opravdu, zkusili jsme to.

Klady
+ Moderní koncept
+ Výborná kombinace vesty a opasku
+ vz. 95
Zápory
Zapínání kapsy na pláty a její hrana
Těžko použitelná admin kapsa
Jedna universální velikost 

soldato.cz

Přidat nový komentář

Osobních údajů

Komentáře

Nebyl přidán žádný komentář.