Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci
FENIX Protector s.r.o. Menu

Recenze batohu Fenix Protector Magnus: Zrozen k tuningu

23. 1. 2022

Od batohu očekává každý něco jiného. Tak, jak jsou rozdílné požadavky jednotlivých uživatelů, tak jsou rozdílné i batohy jednotlivých výrobců. Přesto se v segmentu batohů dají vypozorovat určité módní trendy či směry, kterými se nové batohy ubírají. Jasně, osvědčené konstrukce tu s námi stále jsou a budou. Výrobci ale nespí, naslouchají uživatelům z řad vojáků a přináší to, co si myslí, že by mohlo uspět. Jestli se to daří, a pro koho může být nová generace batohů určená, se podíváme v dnešní recenzi.

 

Již za klasický model batohu se dá považovat tzv. "3-day assault pack". U nás se mu hezky česky říká třídeňák, i když je pravdou, že se používá převážně na jednodenní operace. Klasická konstrukce takových batohů se skládá z jedné hlavní komory, velké přední kapsy a dvou bočních kapes. Je to samozřejmě jen jedno z řešení, které se používá. Možností je mnoho a výrobků na toto téma od různých firem také. Takové řešení je značně univerzální. Primárně se jedná o bojové batohy, ale díky množství vnějších a vnitřních kapes, a tím pádem dobré organizaci, si osvědčily i jako EDC batohy.

Tyto batohy se ještě vyznačují jedním společným znakem. Jejich objem se (orientačně) pohybuje od 30 do 45 litrů. Jedná se tedy o středně velké batohy, které jdou opravdu využít jak na jednodenní akce, tak i na vícedenní operace. Pokud se balí s rozumem. To vše z nich dělá asi nejrozšířenější kategorii batohů vůbec.

V celku nedávné době se ale začaly objevovat batohy, které sice spadají do uvedené kategorie, ale svou konstrukcí se zásadně liší. Jsou více uhlazené, bez viditelných kapes a dalších rušivých prvků. Je zde vidět snaha přijít s něčím novým, neokoukaným. Zároveň nabídnout jak možnost volby, tak i jiného přístupu k celé problematice. Jako i v jiných případech military vybavení, i tady lze vypozorovat inspiraci z civilního sektoru.

Na této vlně se aktuálně veze i česká firma Fenix Protector. S batohy této firmy se nejspíše potkal každý voják. Samozřejmě ještě pod názvem ALP. Firma batohy vyrábí už opravdu dlouho, a jejich stálice jsou používané u mnohých vojáků. Ale i tato firma nejspíše pochopila, že je třeba se posunout a vycházet vstříc požadavkům z řad uživatelů – vojáků. A ne jen tak nějakých vojáků, ale rovnou operátorů speciálních sil. Tento koncept, kdy firma spolupracuje přímo s koncovými uživateli je běžný všude ve světě, a dá se tedy předpokládat, že i u nás by to mohlo fungovat...

Operátoři SF měli u nového batohu od Fenixe nejspíše jednoduché zadání. Kompaktní a nenápadný batoh, který bude maximálně multifunkční. Žádné serepetičky, ale batoh určený k boji. Jak to dopadlo? Vznikl batoh, který jsem poprvé viděl na výstavě IDET a který tam vzbudil poměrně velký zájem. Jmenuje se...

Magnus

Na první pohled je to opravdu kompaktní batoh s konstrukcí, kterou můžeme vidět i u některých jiných výrobců. Uhlazený kvádrový profil nenarušuje žádná vnější kapsa, a při bližším pohledu je téměř všude vidět laser cut MOLLE vazba. Při ještě bližším pohledu na světlo vystupují velmi nenápadné boční kapsy a jedna přední, umístěná ve vrchní části batohu. Batoh vypadá opravdu jednoduše a uhlazeně.

V tomto duchu se nese i zádový systém. Žádné velké polstrování, žádné nastavení velikosti. Anatomické tráky vypadají, že jsou k batohu připevněné hodně na volno. Samozřejmě nechybí jak prsní popruh, tak bederák.

Při prvním pohledu se samozřejmě nemůžu ubránit nutkání mrknout do vnitřního prostoru batohu. Po rozepnutí zipu, který je po celém obvodu batohu, přichází menší šok. V podstatě celý vnitřní prostor batohu tvoří jedna velká komora, pokrytá mechovou částí suchého zipu. Žádná kapsička, žádná administrace, nic. Jo, tak s tímhle si pohrát, bude asi hodně zajímavé. Moje úchylka na co největší počet různých kapsiček bere roha...

Jako vždy základní TTD, které se sluší zmínit. Předně je třeba říci, že Magnus se dělá ve třech velikostech. Ty se liší jak objemem, tak rozměry. Jinak je provedení naprosto stejné. Litráž, respektive označení, je 30, 40, 50. K dispozici jsme měli všechny tři velikosti. Osobně mi nejvíce vyhovovala 30, takže recenze bude psána primárně na tento batoh. Už teď ale mohu říci, že jsem postupně přešel na 40... No, ale více méně vše napsané platí pro všechny velikosti.

Rozměry a hmotnosti jsou následující:

30 - 58x30x17; 2kg.

40 - 61x30x18; 2,3kg.

50 - 68x35x22; 2,4kg.

Hlavní materiál použitý na batohu je Cordura, doplněná na zádech o černou 3D síťovinu nové generace. Všemu pak sekundují kvalitní zipy YKK a přezky Woojin Plastic.

Barevné provedení není zatím nějak převratné. Batoh se dá objednat jen v zeleném vz. 95. Podle informací od výrobce se ale očekává jak Multicam, tak i další barevné variace. Snad se v blízké budoucnosti dočkáme. Pro někoho zajímavá může být novinka s názvem Magnus 30 Trident. Jedná se vlastně o "pocivilněný" Magnus ve vlčí šedé nebo v zeleném provedení. Nyní ale už pojďme na samotný test.

Zkušenosti z používání

A nebo ještě ne... Ať chci nebo ne, musím to zmínit hned na začátku. Protože jestli vám to ještě nedošlo, tak po zakoupení vám dojde "holý batoh" bez jakýchkoliv vnitřních kapes. Jasný, někomu to může stačit. Někomu ale ne. Takže co s tím? Odpověď je jednoduchá. Mrkněte na stránky výrobce a dokupte si, co potřebujete...

"Co? Koupím si batoh a musím si k němu něco dokupovat? To snad ne." běží vám možná hlavou. A možná to tak opravdu vypadá, že vás prodejce nutí do dalšího nákupu. Ale je to o úhlu pohledu. Protože koupit si nic nemusíte a batoh vám bude i tak sloužit. A pokud něco potřebujete, dokoupíte to. Na druhou stranu byste si totiž mohli koupit batoh s veškerým příslušenstvím, který by stál mnohonásobně víc a polovinu věcí byste vyhodili, protože byste je nepotřebovali. Takhle je volba na vás a to se mě zdá fér.

Pak se ale podíváte na nabídku doplňků, a zjistíte, že tam toho zas tolik není. Vnitřní platforma a velká kapsa, platforma na vysílačku, signální panel, nějaké popruhy a krotitelé popruhů. A to je vše. Vak na hydrovak nedostupný, malé kapsy v nabídce nejsou... Chybí toho hodně. To je škoda, protože možností co k Magnusu nabízet je nepřeberně.

Je totiž potřeba si uvědomit jednu věc. Batoh Magnus je multifunkční batoh. To má výrobce napsáno i na stránkách. Hodí se jak pro střelce, tak třeba pro spojaře, zdravotníky nebo další funkce. A každý z těchto specialistů si určitě poskládá batoh jinak. K tomu je ale potřeba to vnitřní vybavení mít...

No, naštěstí nám do testu přišlo i nějaké to vybavení, které je (nebo bude) možné zakoupit k Magnusu. Budete si tak moci díky SOLDATO teamu udělat představu, co budete nebo nebudete k Magnusu potřebovat.

Tak, a teď už ale opravdu jdeme ke zkušenostem z testování

Navážu na předešlé a trochu netradičně začnu vnitřkem batohu. Dostanu se do něj vcelku snadno pomocí dvojcestného zipu. Nutno říci, že první předsériová testovací generace měla se zipem trochu problémy. Po výměně typu zipu u výrobce se ale už všechno zdá v pořádku. Tohle je důležité, protože konstrukce batohu stojí a padá na kvalitě zipů.

Jezdce si osadíte táhlem dle libosti, já zůstávám u klasiky z parašňůry. Při rozepínání narazíte na horní kompresáky, které vás zabrzdí a díky tomu se vám otevře "komínový" vstup do batohu. Vcelku fajn řešení, které evokuje klasické batohy. Jdu ale dál. Kompresáky rozepnu (s klasickým trojzubcem to jde snadno), a rozepínám batoh, dokud zip jezdce nenarazí na spodní kompresáky. Tady už je dobré si batoh položit na záda. Hned mám přehled o všem, co v batohu je. Zvlášť zdravoťáci by tohle využili (pokud by měli pouzdra určená pro ně...).

Modularita vstupů je tedy zaručena a dostat se do batohu je opravdu snadné. To hlavní překvapení, které jsem u podobných konstrukcí snad ještě neviděl, čeká dole. Zip je oboustranný a jezdci jsou tak i na konci zipů. Tím pádem si můžete otevřít batoh i od spodu. K čemu to? No, velmi snadno a rychle se dostanete k vybavení, které máte na spodku batohu. Ať už je to zateplená bunda, goráč nebo spacák. Otevřením spodku vám vytáhnutí tohoto vybavení zabere okamžik. Super věc, kterou jsem nesčetněkrát využil.

Jsme uvnitř, a co dál? Všude je mech. Na zádech je pak dvojice popruhů s oky. Ty slouží na uchycení těžšího materiálu. Obal na hydrovak, platforma na RDST. Přesně tyhle doplňky sem pasují. Obal na hydrovak, který jsme měli k testu, bylo snadné připevnit. Mou oblíbenou značkou je Source, ty se tam vejdou v pohodě. Ani Camelbak by ale neměl mít problém. Výstupy na hadičku jsou jak na levé, tak i na pravé straně vrchní části batohu, takže si každý vybere. Otvory jsou chráněny chlopní se sucháčem. Přesto trochu zamrzí, že kvůli hydrovaku musím kupovat zvlášť obal. Malé očko v horní části batohu by to vyřešilo také, s minimálními náklady...

Platforma na radiostanici funguje... No, funguje. Ale jak s čím. Tohle hodnocení jsem nechal kolegovi, co už pár typů RDST odtahal. Přes první nadšení, kdy mu vše fungovalo a bylo super, přišlo rozčarování z toho, že platforma není univerzální a nedá se tam tak dát každé "rádio". Tohle bude hrozně moc individuální a bude záviset na typu RDST, kterou používáte... Standardní "nulapětka" tam jakž takž pasuje. I když upnutí do popruhů teda je opruz. Šlo by to asi i jednodušeji. Velkou výhodou tady je, že jak anténa, tak sluchátko je přímo nad otvory z batohu. Vytáhnout je ven není tedy žádný problém. Při troše dobré vůle sedí "erefka" v báglu velmi dobře a pro spojaře není co řešit.

U jiných typů RDST ale může být problém. Jak se samotnou platformou, tak pak hlavně s vývodem na anténu. V mnoha případech totiž může být anténa mimo osu a do díry v batohu ji pak musíte různě nakroutit. A ani tak se to nemusí povést... Jediným řešením tady asi je se domluvit na individuální platformě přesně pro vaše rádio...

Problém pak samozřejmě nastává i ve chvíli, kdy chcete mít jak RDST, tak i hydrovak... S tím už si ale musí pohrát um každého uživatele...

Kromě dvou výše zmíněných platforem / kapes, si můžete dovnitř batohu osadit jednoduché kapsy ve dvou velikostech. Přichycení na čtyři obdélníčky sucháče se zdá dostatečné, ale různému krabatění se nevyhnete. Průhled do kapes může být fajn, reálně jsem to ale nevyužil a materiálově mě to nesedlo. Celkově jsou tyto kapsy hodně jednoduché a očividně mají být co nejlehčí. A nejlevnější... Materiál je takový všelijaký. Nevyhnul jsem se pravidelnému odpadávání táhel jezdců. Tady je ještě hodně na čem pracovat. Raději si trochu připlatím a budu mít něco, s čím budu spokojený. Jinak na materiál, který chci mít oddělený od zbytku obsahu, jsou kapsy vhodné. Více jsem využíval malé kapsy, vždy po jedné na každém boku. Velkou kapsu jsem zkusil, ale nějak jsem ji na chuť nepřišel.

Z pohledu CLSáka by mohl být Magnus velice zajímavá alternativa k M9. Ať už za použití Fenix kapes, nebo třeba při pořízení medic insert od jednoho vačnatce, můžete z Magnuse vytvořit vcelku zajímavý zdravoťácký batoh. Na tohle se ještě v budoucnu zaměřím a zkusím dát batoh nějakému zdravoťákovi.

Ale jdeme dál. Platforma vnitřní (tak se jmenuje na stránkách) je vlastně kus plastu s otvory, gumičkami a sucháči. Vcelku zajímavá myšlenka. A kupodivu funkční. Z platformy si nastříháte co potřebujete, nalepíte na to sucháč a dáte do batohu. Díky tomu máte najednou uvnitř mollečko pro další kompatibilní kapsy, popřípadě stahovatelné gumicuky. Možností využití je tady fakt hodně, a je to spíš pro takový ty hračičky a věčný tunery vybavení. Takže za mě dobrý.

No, a to je vlastně všechno. Nic jiného v nabídce zatím není. Chybí mi třeba malá plochá kapsa na drobnosti, set na zdravotní vybavení, předěl na dvojkomorové provedení... Nápadů a možností je fakt hrozně moc. Snad se výrobce brzy vytasí a doplňky k Magnusům rozjede ve velkým.

A co další kapsy?

Jo, pár jich tady je. Tedy pár... Vlastně až překvapivě hodně. Nejdřív ale zmíním jednu, která tu není a mohla by být. Souvisí to ještě s vnitřkem. Fakt bych tam na vnitřku víka jednu jednoduchou kapsu na zip ocenil. Posunulo by to batoh zase o kus dál.

Ale teď už pojďme hledat kapsy z vnějšku batohu. Hned jedna je v horní přední části batohu. Klasika na zip, jejíž vnitřek ale není moc dobře přístupný. Respektive vzhledem k tomu, jak je ta kapsa velká, je vstup poměrně malý. Díky tomu je orientace v kapse dost špatná. Jinak se v kapse nachází dvě věci. První potěší – další malá síťovaná kapsa na zip, drobnosti tak už mají své místo. Druhá věc mě trochu vytáčela. V přední kapse je totiž uschováno stahování předních gumicuků. A tam teda jako dost zavazí. Není tam pro ně žádná kapsička, nic. Takže osazení dvěma brzdičkami a radikální zkrácení můj problém vyřešilo. Další tuning, který už funguje. Nicméně dle zákulisních informací se pro konce gumicuku chystá malá samostatná kapsička.

Velkou výhodou přední kapsy je to, že i když vypadá ploše, její konstrukce umožňuje využití kapsy i při plném batohu. Dobré konstrukční provedení mi tak dává šanci využít batoh na plno, a zároveň plně využívat kapsu. To se mi potvrdilo, když jsem měl v horní části batohu přilbu. I přes nepoddajnou hmotu blembáku nebyl problém se do horní kapsy dostat a mít tam nějaké věci. Zajímavé a funkční.

Další kapsy se nachází na bocích batohu. Horní, nenápadné, a spodní, klasické otevřené. Vstup horních je kryt chlopní na sucháč. Hloubka těchto kapes je taková, že vlastně sahá až na dno batohu. Vzhledem k tomu se zdá malý vstup v horní části nedostatečný. Neříkám že kapsa nenajde své využití. Určitě si každý najde způsob, jak a čím ji nacpat. A pokud ne, tak nějak nezavazí. Ale kapsa mohla být na zip, který by vedl po její délce. Takhle více otevřená by jistě našla více uplatnění a pro další administraci by byla naprosto ideální.

Spodní otevřené kapsy jsou u většiny batohů standardem. U Magnusu jsou hodně stažené gumou, takže je sníženo riziko, že by z nich něco vypadlo. Tyhle kapsy nemám normálně moc v oblibě. Ale tady tak nějak fungují a běžně je využívám. V jedné mám základní hygienu, do druhé pak krásně pasuje US čutora i s pitítkem. Tohle mi vyhovuje a s těmito kapsami nemám žádný problém.

Další dvě kapsy se nachází na bederáku. Řešení, které se zase až tak často nevidí. Mnohem častěji se na bederáku nachází molle vazba, na kterou si musíte rozmyslet, co tam dáte. Tady přemýšlet nemusíte. Dvě poměrně prostorné kapsy na zip buď využijete, dáte do nich třeba rychlé jídlo, foťák, prostě cokoliv, co potřebujete mít po ruce. Nebo je nevyužijete, a máte trochu látky a hmotnosti na víc. Jinak kapsy nezavazí, takže je vše v pořádku.

Intuitivně se dívám na dno batohu, jestli tu náhodou není kapsa na pláštěnku, a... A je tu. Tedy bez pláštěnky. Tu si tam musíte dokoupit, jestli ji potřebujete. Nebo si můžete pořídit signální panel, který se v bojových akcích opravdu hodí. A na batohu drží příkladně. Kapsa je dostatečně prostorná, zavíraná pomocí sucháče. Dobrý standard, který by u batohu tohoto typu opravdu neměl chybět.

Kapsy jsme snad odhalili všechny, takže se pořádně podíváme na batoh z venku.

A všude vidím laser cut MOLLE vazbu. Což se jako vždy hodí. Nicméně mám pocit, že jakákoliv kapsa, připnutá na Magnus, by tu působila dost nepatřičně. Nakonec jsem (i když jsem nad tím hodně dumal) žádnou další kapsu na batoh nepřipínal. Asi bych ji i využil, protože drobností, které voják tahá, je dost. Jen jsem asi nějak nenašel tu správnou, která by mě k batohu pasovala. Možná další podnět k výrobci? Nicméně jak bylo řečeno, molečko tu všude je a využít se dá. Třeba jen na zamaskování batohu.

Co jsem naopak vcelku využíval? Přední gumicuk. Je téměř přes celou přední část, dá se úplně rozepnout, a nebo... Nebo úplně celý stáhnout. Ano, do té horní kapsy, kde mi pak tolik zavazí. Pokud tam celý gumicuk stáhnu, dá se to řešit stočením do gumičky. Každopádně jinak "síťka" z gumicuku funguje jak má. Pro rychlé odložení čehokoliv naprosto ideální. Dokonce to udrží i přilbu, což se mnohdy také hodí. Sice je to trochu nouzovka, ale na rychlé odložení je to ok. Lepší než nic. No, a komu se to nelíbí, může si prostě celý gumicuk vytáhnout a nemít na batohu nic. Taky řešení.

O kompresních popruzích jsem již mluvil. Dva na každé straně, zapínané trojzubci. Kromě kompresní funkce zastávají i funkci pojistnou – to kdyby se náhodou rozbil zip. Stát by se to nemělo, ale znáte to. Jistota je jistota, a díky kompresákům bych alespoň nouzově batoh uzavřel.

A jsme na spodní části batohu. Zde jsou k vidění tři páry ok z popruhoviny. K čemu jsou není třeba dlouze vymýšlet. Díky popruhu s G-háčkem (dokoupeným...) si zde můžete přidělat další výstroj. Klasicky karimatku atd. U někoho oblíbené řešení, které zde může v klidu použít. Já to však nevyužíval, přesto jsou oka óká... Dokážu si představit situace, kdy je nouzově využiji.

Záda nakonec

A jsme u zádové části. Zde je důležitá kostra, která není vidět. Tedy, vidět ji můžete, ale musíte ji vyjmout. To jde vcelku snadno, i když se mi to tedy nepodařilo během několika vteřin, jak je napsáno v manuálu k batohu... Kostra se skládá ze čtyř samostatných hliníkových pásů a zas tak často ji asi neuvidíte. Není totiž důvod ji vytahovat. Snad jen když chcete batoh složit do velkého batohu. A nebo je možnost si kostru natvarovat dle svých konkrétních potřeb a tvaru zad.

Teď už ale k tomu, co vidět je. A vidět je to, že záda batohu jsou zcela jednoznačně uzpůsobena k nošení s balistickou vestou. Žádné velké polstrování, které by posouvalo těžiště batohu dál od zad tu nenajdete. A je to dle mého názoru jedině dobře. Na zadní části se tak nacházejí dva mírně vyvýšené a polstrované pásy, které jsou pokryty 3D síťovinou. Stejná síťovina a měkčení je vidět i na vnitřní straně ramenních tráků, a na bederáku.

Ramenní tráky, anatomicky tvarované, jsou dostatečně široké. S jejich nastavením si můžete pohrát, a to v závislosti na tom, jestli batoh budete nosit s vestou nebo bez. Polstrovanou část si totiž můžete posunout úplně k zádům, nebo až několik čísel od zad. Co je opravdu zajímavé, je jejich šířkový rozsah. Můžete je mít kousek od sebe, nebo naopak hodně zeširoka. Znovu to závisí na tom, co máte na zádech (a jak je máte široká). Celé si to pak doladíte dvěma velmi snadno přístupnými balančními dotahy.

Vzhledem k velkému rozsahu šířkového nastavení je trochu překvapující, že batoh nemá žádné výškové nastavení zádové části. Nastavení ramenních tráků sice zvládne hodně, ale má své limity. Pro většinu uživatelů to bude dostatečné (v závislosti na objemu batohu). Pro nadměrně velké, nebo naopak malé postavy, to ale už není úplně ideální. Někdy není v jednoduchosti síla, a minimálně dvě velikosti zad by si takový batoh určitě zasloužil. Zvláště u větší litráže.

Utahování tráků je v pohodě, jak na vestě, tak bez vesty. Nemají rychloodhoz, ale jejich přezky jsou naštěstí už od výroby vybaveny šňůrou pro rychlé povolení a následné sundání. Pro tuto kategorii dostatečné řešení. Tráky jsou z venkovní strany osázeny pár pásy laser moléčka a třemi širokými pruženkami. Moléčko třeba pro karabinku, pruženky pak pro hadici hydrovaku. Trochu mě vadilo, že tu není jeden pevnější pás z cordury. Pro odložení třeba sluchátka RDST není ta pruženka úplně ok. Ale jinak je to v poho.

Jdeme k nezbytné dvojce každého pořádného batohu - prsák a bederák. Horňáci radujte se, začneme prsákem. Ten je poměrně zajímavě uchycen na plastové lyžině, což má za následek dvě věci. Prvně se dá poměrně lehce nastavit do ideální pozice. Trochu nadzvednout, uvolnit jistící zobáček, posunout a znovu zajistit.

No, ale pak je tu druhá věc. Čas od času se stane, že za prsák nějak víc zaberete, nebo se za něco chytnete a on z lyžiny vyklouzne... Samozřejmě díky panu Murphymu je to většinou v té nejklidnější situaci. Třeba když lezete do vrtulníku na slaňování... No, výhodou je, že jde popruh docela dost rychle nasadit zpátky, a to i ve stresu... Nevím no, je to sice moderní řešení, ale své mouchy má. Ale zas nechci být zpátečnický... Dám tomu ještě šanci a uvidíme.

Bederák. To, že jsou na něm napevno dvě kapsy už víte. Že je měkčený a pokrytý 3D síťovinou už víte také. Takže co nevíte? No, je odnímatelný. A to je dobře. Jde to poměrně snadno a rychle, stejně tak jeho opětovné nasazení. A pak tu máme utahování bederáku. A tady mi výrobce udělal velkou radost. Je tu totiž stále málo používané, říkejme tomu třeba reversní, utahování. Prostě když bederák utahujete, taháte ruce směrem ke středu těla, což mi přijde mnohem přirozenější. Zároveň vyvinete i větší sílu. Za mě super. Jo, celý bederák je poměrně masivní, na takovou kategorii batohů až nezvykle. To má za následek jednu podstatnou věc. Funguje. A funguje velmi dobře. Ramena si díky tomu dost odpočinou, a při správném nastavení popruhů je to opravdu znát.

A tím se plynule dostávám k tomu možná nejdůležitějšímu. Jak se batoh vlastně nosí. Subjektivně musím říci, že poměrně slušně. Díky své výšce a šířce vlastně kopíruje velikost zad. Zároveň je poměrně plochý, takže těžiště je blízko zad. Díky absenci nějakého tlustého polstrování se těžiště výrazně neposune, ani když na sobě máte balistickou vestu. Nedělalo mi problém mít batoh celý den na zádech s vestou, a po dobrém nastavení jsem ho přestával vnímat.

Prsák je dostatečně dlouhý, není tedy problém jej zapnout i přes naplněnou vestu. Bederák to samé, ale tady samozřejmě platí to, co u drtivé většiny batohů - moc se nekamarádí se střeleckým opaskem. V mém konkrétním případě jsem to řešil buď zapnutím v prostoru mezi vestou a opaskem, tedy přes břicho. Ne moc ideální, ale na občasné použití funkční. Nebo jsem bederák nepoužíval a měl ho na volno, popřípadě sundaný či stáhnutý přes batoh. Tady si každý musí zvolit to svoje ideální použití. Bez opasku je to pohoda a masivnost bederáku fakt oceníte.

Při používání mě jedna věc trápila. Na zádech sedí dobře, což o to... Dá se s ním provádět bojová činnost, střílet, běhat... Ideálně ale jen ve stoje, popřípadě v kleče. Jakmile jsem zalehnul, okamžitě mi začala tvrdá horní část zad tlačit hlavu dolů. A to tak, že dost. Je to problém většiny batohů, ale tady jsem to vnímal víc než obvykle... Řešení? Buď nezalehávat a vše řešit ve stoje... Nebo si trochu pohrát s nastavením a batoh si posadit níže. Ale většinou jsem využíval třetí možnost... Po zalehnutí jsem si povolil jeden popruh a batoh si popustil na stranu. Tím se mi uvolnilo místo za hlavou a byl klid...

Jinak spokojenost. Za celou dobu testování jsem nepřišel na nějaký výrazný problém, který by mi nošení Magnusu komplikoval. A ještě jednou musím vyzdvihnout kompatibilitu s balistickou vestou. Tady je Magnus opravdu výborný.

Klasika na závěr - odolnost

No, co k tomu říci. Již to padlo na začátku - u prvních testovaných kusů praskaly přezky ramenních tráků a na pár kusech se rozjel hlavní zip. Samozřejmě jsme to s výrobcem konzultovali a byla provedena náprava. Po výměně batohu za nový (a s novými komponenty) se zdá vše v pořádku. Dva nejvýraznější (a zatím i jediné) problémy byly odstraněny a nový materiál funguje jak má. Další testování nového batohu neodhalilo v tomto směru žádný problém.

I když příslušenství nebylo primárně určeno k testování a recenzi, už jsem jej zmínil a tak se sluší se i tady mrknout na odolnost a kvalitu.U většiny vnitřních kapes se utrhlo táhlo jezdce zipu. Tady je potřeba ještě zapracovat. Je otázkou, jestli vnitřní vybavení, které je důležitou součástí tohoto batohu, stavět na nízkou cenu, nebo na kvalitu a vyšší cenu. Asi bude potřeba to vhodně vybalancovat. Ona kdyby ta kapsa stála litr, asi bych do toho taky nešel, byť by byla kvalitnější sebevíc. Průhlednou fólii na vnitřních organizérech jsem už také řešil. Naštěstí to vypadá, že se tady výrobce poučil a aktuálně nabízí organizéry se síťovinou. Jakmile se k nim dostanu, hodím info na FB SOLDATO teamu.

Ale zpět k batohu. Kromě výše uvedeného se s ničím problém nevyskytl. Takže hezky popořádku - šití a stehy vypadají ok, nikde se nic nepáře. Kde byste očekávali vícenásobné prošití, tak ho tam najdete.

Hlavní materiál nejeví výraznější známky opotřebení a drží si svoji barevnost. Laserové výřezy v něm jsou pravidelné a čisté. Dno batohu je příkladně zodolněné, navíc díky kapse na pláštěnku se dá říci, že je dvojité.

Přezky a zipy se (už) nelámou a nerozjíždějí. Při občasném nechtěném šlápnutí na přezku (hlavně u bederáku - komu se to nestalo, že...?) nic neprasklo. Jinak na batohu není nic, co by se nějak mohlo poškodit.

Verdikt

Multifunkční batoh Fenix Protector Magnus je koncipován jako modulární batoh, který by měl sloužit různým profesím. Jako takový je ale potřeba si jej dotunit, vybavit ho vnitřním příslušenstvím. Tady je ale trochu problém s nabídkou, která aktuálně není příliš velká. Tuning batohu také není pro každého. Cena 4699,- (4999,-, 5999,-) odpovídá dané třídě a zdá se pro normální uživatele přiměřená. Batoh je ale dle mého názoru určen hlavně pro zkušenější uživatele, kteří přesně vědí co chtějí, a k čemu jim má batoh sloužit. I v základu se ale jedná o batoh, který má co nabídnout. Především moderní a zajímavá konstrukce, a také výborná kompatibilita s balistickou vestou. To jsou věci, které i méně zkušené uživatele určitě osloví. Zkušení bojovníci si jej budou tunit a ladit, zkoušet možnosti, hrát si s ním. Pravděpodobně si časem to své najdou a Magnus jim bude dobře sloužit. Alespoň já jsem si to našel. Slouží mi dobře jako bojový batoh a dělá tak práci, pro kterou jej primárně kluci z SF konstruovali.

Líbí se nám:
+ Kompaktní provedení batohu
+ Neokoukaná konstrukce
+ Možnost individuální vnitřní organizace
Nelíbí se nám:
Tlačení do hlavy při zalehnutí 
Menší nabídka vnitřního vybavení
Úzký vstup do horní kapsy

soldato.cz

Přidat nový komentář

Osobních údajů

Komentáře

Nebyl přidán žádný komentář.