Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci
FENIX Protector s.r.o. Menu

Recenze sumek Fenix Protector UFG: Zahalené sevření

6. 7. 2022

Je to jedna ze standardních a věčných otázek každého vojáka. Kam mám sakra dát zásobníky? Jakou sumku si vybrat? Kdyby byla jen jedna sumka, je po problému. Jenže možností volby je hrozně moc. Každá sumka se hodí na trochu jiný druh práce, každému vyhovuje něco jiného. A pokud chcete něco univerzálního, co by splňovalo vaše požadavky pro více typů bojových úkolů, máte tak trochu problém. Nebo se pletu a existuje řešení?

 

 

Pokud máte konkrétní typ sumky na jeden typ operací, ale na další operace se hodí jiná sumka, musíte si je vyměnit. A to je většinou pracná a časově náročná operace. Jo, můžete mít dvě různě ověšené vesty. Nebo se už nabízí u některých vest i výměna celého předního panelu, tedy i včetně sumek. Ale to je investice do nové vesty. Při nedávném testování jsem přišel ale i na jinou možnost.

Jestliže se podíváme na sumky k zásobníkům trochu obecněji, zjistíme, že se dají dělit na několik základních kategorií. Máme sumky kryté (chcete-li uzavřené). Vyznačují se chlopní překrývající celý vršek zásobníku a uzavírají se mnoha různými systémy – suchý zip, spring-lock, druk… Pak jsou tu sumky nekryté (nebo-li otevřené). Na první pohled je poznáte podle viditelného zásobníku. Ten samozřejmě musí být nějak jištěn proti samovolnému vypadnutí. Využívá se nejčastěji pružný paracord, nebo samosvorný systém. Každý takový typ sumky se hodí na jiný typ úkolů. Někdo se potřebuje k zásobníku dostat extrémně rychle, jiný preferuje spíše jeho krytí a maskování. Tak to prostě je. A jak již bylo řečeno na začátku, problém nastává v momentě, kdy chcete rychle vyměnit uzavřenou sumku za otrevřenou.

 

S možným řešením přišla česká společnost Fenix Protector. Už snad každý ví, že se jedná o pokračovatele firmy ALP. Tato firma se na vojáky i military nadšence zaměřuje opravdu aktivně a komplexně. V jejím portfoliu najdete jak taktické vesty a batohy, tak i spoustu dalšího drobnějšího vybavení. Sumky nevyjímaje. A na loňském IDETu tato firma představila jednu novinku.

Sumky Fenix Protector UFG

Čím jsou sumky Fenix Protector UFG tak zajímavé? Především tím, že si velmi rychle můžete zvolit mezi krytou a nekrytou variantou. A to bez nutnosti sundání vesty, v podstatě přímo v akci. Představte si situaci – jdete na bojový úkol. Lesem. Plazíte se, chcete být nenápadný. Zvolíte uzavřený typ sumky. Lépe kryje zásobník a naprosto minimalizuje jeho nechtěné vypadnutí. Pak se ale dostanete k objektu a potřebujete jej vyčistit. Na tuto práci se bezesporu hodí otevřený typ sumky. Normálně problém. Se sumkami UFG si jen v rychlosti sundáte krycí chlopeň a můžete vyrazit. Mimochodem, UFG v názvu sumky znamená Ultra Fast Gear… Zaujalo vás to? Pokud stejně jako nás ano, tak pokračujte ve čtení…

Sumky UFG se dělají v různých provedeních puškových i pistolových (namátkou M4, CZ805 BREN I, G36, MP5, G17…), systém ale vždy zůstává stejný. Zvláště v případě starých zásobníků na Bren jedničku je to potěšující zpráva. Sehnat na tyhle (neoblíbené, ale hojně používané) zásobníky funkční sumku, je totiž poměrně problém. UFG sumka ho může vcelku elegantně vyřešit.

Stejně jako si můžete vybrat na jaký typ zásobníku sumku chcete, tak si samozřejmě můžete vybrat i potisk. Nás samozřejmě zajímal český vz. 95, volit ale můžete i slovenský potisk, černou barvu nebo multicam.

Materiálově se sumka skládá z Cordury 550 Ripstop v kombinaci s Hypalonem a Polyethylenem. Základní TTD je u M4 sumky následující: rozměry (se zásobníkem) 19x7x3 cm, hmotnost bez chlopně 50g, s chlopní 64g.  U sumky G17 jsou rozměry se zásobníkem 9x4x2,5 cm a hmotnost 28g, respektive 33g s chlopní.

Zkušenosti z používání

Vzhledem k našemu vyzbrojení jsme v testu měli sumku na standardní zásobník M4 a dále pistolovou sumka na G17. V recenzi se budeme bavit především o velkých sumkách, pokud bude něco na pistolové trochu jinak, tak to samozřejmě zmíníme.

Na první pohled se jedná o klasickou krytou sumku s chlopní. Na druhý pohled (a po oddělání chlopně) se jedná o klasický nekrytý samosvor. Tohle se opravdu jen tak nevidí. Chlopeň lze odejmout poměrně snadno, i když si asi z počátku budete hledat ten správný grif.

Sumka samozřejmě patří na vestu nebo opasek, takže jdeme na montáž. Ta je lepší bez chlopně, takže ji sundávám. To jde snadno. Zadní strana sumky je tvořena MOLLE kompatibilní vazbou z Hypalonu. Pevné a tenké provedení, které má ale jedno úskalí. Montáž na vestu je trochu náročnější. Bez kleští se v podstatě neobejdete. Na druhou stranu je fakt, že díky variabilitě sumky nebudete mít důvod ji sundávat. No, po troše námahy (a po chvíli proklínání výrobce…) jsou sumky tam kde mají být. A drží festovně. Malá rada – pořádně si rozmyslete kam jakou sumku dáte. Po přidělání sumek už se vám nebude je chtít sundávat. A to ne proto, že jsou hezké…

Jdeme z nekryté sumky udělat krytou. Chlopeň lze zpět nasadit opravdu snadno. Dva zobáčky se zaháknou za popruh, kterým je sumka připevněna k vazbě. Díky tvaru zobáčku poté chlopeň drží za popruh a nemá tendenci samovolně odpadávat. Zobáčky jsou z Kydexu a jsou dostatečně silné tak, aby se jejich špička nelámala (což se občas u první generace sumek stávalo). Jak již bylo řečeno, manipulace s chlopní je možná na vestě či opasku. Je ale určitě lepší ze sumky alespoň vytáhnout zásobník. Pak je nasazení či sundání chlopně otázkou pár vteřin.

Pokud už chlopeň máte nasazenou, vězte, že její zajištění na sumce je pomocí suchého zipu. I když tento způsob zajištění má své nevýhody a odpůrce, v reálu s tím až takový problém není. Plocha suchého zipu je dostatečně velká (konkrétně 6×6 cm u M4 a 2,5x6cm u G17) a tak nedochází k samovlnému odlepování uzavřené chlopně.

Poměrně zajímavý a dá se říci i jedinečný prvek je poutku otvírání chlopně. Má název Snap Grip® a jedná se vlastně o hypalonový popruh s funkcí 3v1. Máte totiž tři možnosti jak jej použít. První je úplně plochý pásek, který nijak nevystupuje nad profil sumky (a taky nejde tak úplně rychle nahmátnout). Jednoduchým provlečením popruhu očkem získáte jakýsi držáček, který si ještě dalším jednoduchým pohybem zvýrazníte. Je tak na vás, jaký styl vám bude vyhovovat. Jednoduché a funkční.

Je tady ještě jedna věc, na kterou jsme časem přišli. Pokud opravdu spěcháte a nemáte ani čas na to, abyste chlopeň sundávali, stačí ji zasunout dovnitř sumky. Je natolik tenká, že se tam vleze společně se zásobníkem. Ne že bysme tuto variantu nějak hojně využívali, ale ta možnost tady prostě je.

Sumky tedy na vestě drží. Jak v nich ale drží zásobník? Musím říci, že poměrně dobře. Rukama nám procházely různé generace této sumky, v té poslední – finální – je zásobník opravdu bezpečně usazen. Pomáhá tomu jak samosvorný mechanismus, tak i protiskluz uvnitř sumky. Samosvorný mechanismus lze samozřejmě dotáhnout pomocí pružného paracordu a vytvořit tak ještě pevnější sevření, ale v reálu to není potřeba. Systém je z výroby poměrně solidně odladěn a jak zasouvání, tak i vytahování zásobníku je bezproblémové. Nejde to úplně lehce (tření tam je cítit), ale taky ne úplně těžce (zásobník tedy samovolně jen tak nevypadne).

Zásobník je v sumce ukryt tak, že z 1/3 vyčuhuje ven, a to je naprosto dostatečné pro jeho jisté a rychlé uchycení. S tímhle není problém. Problém ale bývá u samosvorných sumek trochu jinde. Při zpětném zasouvání zásobníku do sumky (jo, někdy je to vhodnější než jej dávat do odhazováku…). Samosvorná sumka totiž efektem smrštění zmenší svůj vstupní otvor a tak není úplně snadné do ní zásobník zpět dostat. U UFG se tohle kupodivu nekoná. Vstupní otvor si neustále zachovává svůj profil. Mačkali jsme ho, stahovali pruženku. Nic. obdélníkové okno si drží tvar a kdykoliv je připraveno přijmout zásobník zpět. Ušetří to pár drahocených vteřin. Tohle se také povedlo.

Jako velké plus beru i fakt, že pruženky samosvorného mechanismu nikde zásadně nepřekáží a nenarušují celkovou kompaktnost sumky. Ne u každého takového systému je tohle pravidlem.

Zatím to všechno zní až moc ideálně. A opravdu to tak je, celkový pocit ze sumky je opravdu vynikající. Ale je tady samozřejmě pár věcí, které se nám tak úplně nelíbily. Vlastně je to věc jedna… O co jde? Vrstvení sumek. Pokud chcete ušetřit na vestě místo a zároveň mít u sebe více zásobníků, je jednou z možností si na sebe připevnit dvě sumky (pokud rovnou nemáte dvojitou sumku). To u UFG sumek bohužel nejde. Je to dáno samotnou konstrukcí a je to prostě fakt, se kterým se musíte smířit. Útěchou může být to, že vrstvení M4 a G17 sumky možné je, takže na puškové sumce můžete mít malou pistolovou sumku. Ztratíte tím ale možnost u velké sumky použít chlopeň.

Co se nám zničilo…

Sumky UFG, které nám prošly rukama, jsou celkově dobře dílensky zpracované. Šití i materiál nevykazují ani po delším používání nějaký výrazný problém. Za problém samozřejmě nepovažuji občasné „chlupacení„, které se objevuje především na hypalonových chlopních. To je prostě daň za zvolený materiál a spraví to zapalovač. Celkově se tedy zdá kvalita na dobré úrovni. Alespoň u sumek na M4.

Trochu hůře jsou na tom totiž malé sumky na zásobníky G17. Výrazným problémem je spodní část sumky, kde na povrch vystupují rohy umělohmotné zadní výztuhy. Tyto rohy jsou vcelku ostré a v určitých situacích (připevnění na opasku a ohnutí se) mohou nepříjemně dřít do kůže. U velkých sumek se tento problém nevyskytuje.

 

Jak již bylo řečeno výše, u zkušebních generací se vyskytovala lámavost háčků chlopně. Výrobce na tom ale dobře zapracoval a u finální verze jsme tento problém (mnohdy způsobený silou testera…) nezaznamenaly, a opakované nasazování a sundávání chlopně je tak vojákuvzdorné.

Suchý zip zavíracího mechanismu i pruženky samosvoru nevykazují žádnou změnu, stále fungují jak se od nich očekává. Pokud by na to přišlo, lze samozřejmě gumicuk uživatelsky vyměnit. Problém to není. Častým problémem u sumek je rozedření jejich spodní části. Na UFG jsme (až na drobné trhlinky na hraně jedné sumky) zatím žádný výraznější problém nezpozorovali. Materiál je na oděr poměrně odolný a konstrukce sumek, které vlastně mají dvojité dno, celé věci také pomáhá.

Takže se nám vlastně nezničilo nic. Sumky po pár měsících vypadají stále dobře a vykazují jen běžné opotřebování.

 

Verdikt

Nekrytá samosvorná sumka s možností rychlé modifikace na sumku krytou. To je řada sumek UFG. Za 549,- (respektive 298,- za G17) vlastně získáváte sumky dvě. To se jen tak nevidí a je fajn, že se to dělá v českém vz. 95. Důležité z mého pohledu je ale věc jiná. Je to samosvorná sumka a nemění svůj vstupní profil. Minimalizuje se riziko ztráty zásobníku a zároveň se urychlí přebíjení. A to je něco, co vám výrazně pomůže v reálném nasazení. Mohu směle prohlásit, že sumky UFG od Fenix Protector se na dlouhou dobu usadí na našich bojových vestách a opascích.

Líbí se nám:
+ Neměnný vstup do sumky
+  Možnost rychlé konfigurace sumky
+ Nízký profil
Nelíbí se nám:
Nemožnost vrstvení stejných sumek

soldato.cz

Přidat nový komentář

Osobních údajů

Komentáře

Nebyl přidán žádný komentář.